We maken van 2018 het jaar van de ondernemer

le vendredi 16 novembre 2018 08:30 Communiqués de presse

Op de Dag van de Ondernemer tonen we onze waardering voor zij die in onze samenleving economische groei, banen en welvaart creëren. Als Minister van Justitie tracht ik het ondernemen zo efficiënt mogelijk te maken. Door de hervormingen van het ondernemingsrecht, het insolventierecht en het vennootschaps- en verenigingsrecht zorgen we voor belangrijke vereenvoudigingen en maken we van 2018 het jaar van de ondernemer.

Onze ondernemers verdienen een modern recht, zonder verouderde regeltjes. Een ondernemer was tot voor kort bijvoorbeeld verplicht zijn of haar ondernemingsnummer te vermelden op alle gebouwen van de onderneming. Tot 1 november stond op het niet vermelden van het ondernemingsnummer op het gebouw zelfs een strafrechtelijke sanctie met boetes tot 5.000 euro. De hervorming van het ondernemingsrecht zorgt er nu voor dat een adres volstaat als identificatie.

Diezelfde hervorming van het ondernemingsrecht zorgt er ook voor dat alle ondernemingen eindelijk gelijk zijn voor de wet. Beoefenaars van een vrij beroep, vzw’s en landbouwers zijn sinds 1 november ook ondernemingen. Zo beschikken ze over dezelfde rechten als alle andere ondernemingen en kunnen ook zij terecht in de vernieuwde ondernemingsrechtbank. Duidelijk en eenvoudig.

Na de hervorming van het ondernemingsrecht volgt binnenkort ook de hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht. Het huidige rechtspersonenrecht is verouderd en voldoet niet langer aan de noden van moderne ondernemingen. Daarom worden de zeventien huidige ondernemingsstructuren herleid naar vier basistypes, met varianten: de maatschap, de besloten vennootschap, de naamloze vennootschap en de coöperatieve vennootschap. Opnieuw duidelijk en eenvoudig.

En loopt het ondanks alle goedbedoelde inspanningen toch fout, dan reiken we ondernemingen een tweede kans aan dankzij het hervormde insolventierecht dat op 1 mei van dit jaar van kracht ging.

Koen Geens: “Ik ben tevreden dat we met onze hervormingen de passie van álle ondernemers kunnen ondersteunen. Elke administratieve last die kan verdwijnen, moet weggenomen worden. Dat is pas ondernemerschap stimuleren. Maar even belangrijk is dat we ondernemers een tweede kans aanreiken wanneer het onverwacht toch fout loopt.”

Ter info: Minister van Justitie Koen Geens brengt op vrijdag 16 november om 14 uur een bezoek aan Carrosserie Jennes NV in Kampenhout (Mechelsesteenweg 31). Het bezoek kadert in de Dag van de Ondernemer, een initiatief van Unizo. Politici en ondernemers worden samengebracht om in gesprek te gaan en zo van elkaar te leren. U bent van harte welkom om het bezoek bij te wonen.