Overleg met Febelfin over plofkraken

le mardi 20 novembre 2018 17:30 Communiqués de presse

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Minister van Justitie Koen Geens overlegden deze namiddag in aanwezigheid van de Federale Politie met de Belgische federatie van de financiële sector (Febelfin) over de recente plofkraken op bankautomaten in Borsbeek en Leest. Beide Ministers herbevestigden dat alle middelen worden ingezet om de plofkraken te stoppen, de daders op te sporen en hen streng te bestraffen.

Er was eerder al een centraal contactpunt aangeduid binnen de Federale Politie, waar de banken terechtkunnen in verband met de problematiek. Volgens Minister Jambon zorgt dat ervoor dat informatie sneller doorstroomt en dat de preventieve acties van de banken beter renderen. “Deze manier van werken heeft de voorbije maanden zijn vruchten afgeworpen. Niet voor niks hebben we sindsdien enkel mislukte plofkraken gekend.“

De Minister van Justitie benadrukt dat er op dergelijke feiten zware straffen staan. Het gaat immers niet enkel over diefstallen met braak en vernielingen maar ook over het gebruik van explosieven en mogelijke brandstichting, al dan niet gepleegd in het kader van een criminele organisatie. Indien er bij de gewelddadige feiten ernstige verwondingen worden toegebracht aan slachtoffers kunnen de gevangenisstraffen oplopen tot 30 jaar.