20-jarig bestaan van de organieke wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

le jeudi 29 novembre 2018 16:38 Persbericht

De Veiligheid van de Staat (VSSE) viert vandaag het 20-jarig bestaan van de organieke wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

De wereld is veranderd en meer digitaal geworden. De wet op de bijzondere inlichtingenmethoden werd daar dan ook aan aangepast. Het plegen van misdrijven door bronnen en agenten van de inlichtingendiensten zal binnenkort ook mogelijk worden gemaakt, weliswaar onder strikte voorwaarden.

Minister van Justitie, Koen Geens, is bijzonder verheugd dat de VSSE de brug maakt naar de burger en haar website heeft voorgesteld. De VSSE werkt binnen een strikt juridisch kader om de belangen van het land en zijn burgers te beschermen. Op de website kunnen de mensen informatie vinden hoe de dienst werkt.

Het is duidelijk dat er een cultuuromslag is geweest tussen de veiligheidsdiensten. Elke dienst heeft zijn eigen finaliteit en legt zijn eigen accenten, maar samenwerking staat centraal.

Speech die de Minister gaf op de academische zitting georganiseerd door de VSSE in bijlage.