Ook EA Games schikt zich naar de Belgische kansspelwetgeving

le mardi 29 janvier 2019 14:12 Persbericht

De minister van Justitie Koen Geens is tevreden dat ook videogame-uitgever EA Games heeft gemeld dat het de betalende lootboxen in het spel FIFA zal verwijderen en zich zal schikken naar de Belgische kansspelwetgeving en het standpunt van de Kansspelcommissie. De Kansspelcommissie had dit dossier in 2018 overgemaakt aan het openbaar ministerie. Eerder schikten andere internationale uitgevers als Activision-Blizzard, Valve en 2K zich naar de visie van de Kansspelcommissie.

Op vraag van Minister Geens onderzocht de Kansspelcommissie verschillende videospellen, waaronder dus ook FIFA van uitgever EA Games. Het besluit van dit onderzoek in het rapport van de Belgische Kansspelcommissie van april 2018, was dat betalende lootboxen aan de definitie van een kansspel beantwoorden. Volgens de Belgische Kansspelcommissie moeten betalende lootboxen daarom naar Belgisch recht als een vorm van kansspelen worden beschouwd. De lootboxen zijn dus, volgens de Kansspelcommissie, strijdig met de Belgische regelgeving inzake spellen en weddenschappen.

Om van een kansspel te spreken, hanteert de Kansspelcommissie vier parameters. Is er sprake van een spelelement, kan een inzet leiden tot winst of verlies en heeft toeval een rol in het spelverloop. In het geval van FIFA, maar ook in andere onderzochte games als Overwatch en Counter Strike: Global Offensive oordeelde de Kansspelcommissie dat het systeem van lootboxen een kansspel vormt dat onderhevig is aan de Belgische Kansspelwetgeving.

Kort na de het afronden van het onderzoek kwam de Kansspelcommissie tot een akkoord met uitgevers Activision-Blizzard, Valve en 2K. Nu verklaart ook EA Games zich aan te passen aan onze Belgische wetgeving, een belangrijke stap in de bescherming van vooral jonge en kwetsbare spelers tegen onverwachte gokelementen en -invloeden.

Minister van Justitie Koen Geens: “Kansspelen en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid. We namen reeds tal van maatregelen om zowel minderjarigen als meerderjarigen te beschermen tegen de invloed van onder andere gokreclame. Daarom moeten we er ook voor zorgen dat kinderen en volwassenen niet met kansspelen worden geconfronteerd wanneer ze plezier zoeken in een videospel. Ik ben dan ook heel tevreden dat uitgevers van onderzochte videogames zich reeds schikten naar de Belgische wetgeving of dat heel binnenkort van plan zijn en zo het welzijn van de speler op de eerste plaats stellen.”