Geradicaliseerde gevangenen? Cipiers krijgen onlinecursus om signalen te herkennen

le jeudi 14 mars 2019 09:50 VRT NWS

Uit cijfers van justitie blijkt dat in ons land zo'n 227 gedetineerden geradicaliseerd zijn. 22 van hen verblijven in een aparte deradicaliseringsafdeling in de gevangenis van Hasselt of Ittre. Toch is  het belangrijk dat alle cipiers tekenen van extremisme of radicalisering kunnen herkennen. Daarom is er nu een onlinecursus die hen moet helpen om preventief bepaalde signalen op te vangen.

Vandaag en morgen komen in Brussel gevangenisdirecteurs en beleidsmakers uit 14 Europese landen samen om te praten over radicalisering in de gevangenissen. Zowel op Europees niveau als in ons land krijgen cipiers specifieke opleidingen hierover. Doel van de bijeenkomst is dan ook om tips en ervaringen met elkaar uit te wisselen.

E-learning module om tekenen van radicalisering te herkennen

Na de aanslagen van 22 maart in Brussel zet ons land sterk in op het thema. Onlangs werd er nog een e-learning module voor cipiers voorgesteld om de eerste tekenen van radicalisering te herkennen. De module focust zich op het detecteren van drie verschillende vormen van radicalisering: extreem-religieuze beleving, extreem-rechts en extreem-links.

Een gevangenis kan door zijn specifieke biotoop een voedingsbodem voor radicalisering zijn

Koen Geens, minister van justitie (CD&V)

"De gevangenis kan door zijn specifieke biotoop een voedingsbodem voor alle vormen van radicalisering zijn", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Het is dus heel belangrijk dat men leert omgaan met de signalen van radicalisering en indien nodig mensen te kunnen isoleren."

Volgens de minister moet de onlinecursus ertoe leiden dat de cipiers opnieuw alerter worden voor bepaalde signalen van radicalisering. "Met de onlinecursus kan de beamte zelf testen of hij of zij voldoende kennis heeft om kenmerken van extremisme te herkennen. "

Twee deradicaliseringsconsulenten in Vlaanderen

Hoewel er sterk wordt ingezet op het herkennen van radicalisme in onze gevangenissen, zijn er in de Vlaamse gevangenissen momenteel slechts twee deradicaliseringsconsulenten aan het werk, die geradicaliseerden kunnen begeleiden.

Het is niet gemakkelijk om zo'n profielen te vinden, vertelde Liesbeth Wyseur van het departement Welzijn in november. "Zo iemand moet expertise hebben in islam en in radicalisering, maar moet tegelijk iets weten over hulpverlening. En moet bereid zijn om in de gevangenis te werken. De combinatie is niet zo evident. Het is daarnaast een recent fenomeen, waar geen specifieke opleidingen voor zijn. Op dit moment leveren de universiteiten geen mensen af die helemaal klaar zijn om dit soort job te gaan doen."

Regardez le fragment »