Minister Koen Geens over uitblijven uitbetaling slachtoffers 22 maart: "Overheid kan nooit genoeg doen"

le vendredi 22 mars 2019 20:05 VRT NWS

Verschillende slachtoffers van de aanslag van 22 maart 2016 voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Heel wat mensen wachten nog op een schadevergoeding en ook de belofte van levenslange terugbetaling van medische kosten en gratis openbaar vervoer is nog niet voor alle slachtoffers geregeld. "Dat het niet goed genoeg is, zal altijd zo zijn. Het is niet verkeerd om te zeggen dat we dit soort problemen niet perfect kunnen oplossen. Geen enkel land kan dat", aldus ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "Het Journaal".

Tijdens de herdenkingen van de aanslagen van 22 maart 2016 hebben verschillende slachtoffers felle kritiek gegeven op de overheid. Ze verwijten de regering dat ze de slachtoffers van de aanslagen in de kou heeft laten staan.

Minister van Justitie Koen Geens erkent dat de overheid de slachtoffers onvoldoende heeft geholpen, maar hij wijst er ook op dat de overheid belangrijke initiatieven heeft genomen voor de vergoeding en ondersteuning van de slachtoffers.

"Op een dag als deze moet een minister bijzonder voorzichtig zijn met zijn woorden. Elk rouwproces moet worden doorgemaakt. Ik heb veel slachtoffers gezien. Voor elk slachtoffer dat het slecht stelt, is er een slachtoffer dat het iets beter stelt. Maar iedereen heeft veel emotionele problemen om zoiets te verwerken", aldus Geens.

"In sommige landen zeggen ze radicaal dat ze alle gevallen, verkeersongevallen en slachtoffers van terreur, op dezelfde manier behandelen. In Nederland is dat zo. In andere landen zoals Frankrijk heeft men een speciaal slachtofferfonds voor terreur. Daar betaalt elke Fransman elk jaar zes euro voor."

"Wat heeft België gedaan? Ik wil onderstrepen dat bij ons terreur verplicht is verzekerd. De verzekeraars moeten tussenkomen. Brussels Airport moet zijn verzekeraar laten tussenkomen. Ten tweede hebben we gezegd dat de staat een voorschot van 125.000 euro voorzien heeft, waar dat voor andere slachtoffers maar 30.000 euro is. De staat kan nadien naar de verzekeraar kan gaan. Dat is de Belgische keuze geweest. Ik denk dat dat geen slechte keuze is geweest."

"Bij een verkeersongeval duurt het ook lang voor de schade geconsolideerd is en definitief helemaal wordt uitbetaald. Wij voorzien hier significant meer voorschotten, het vierdubbele wat normaal wordt voorzien."

Op een dag als deze moet ik niet komen zeggen dat de overheid perfect werk heeft afgeleverd

Minister Geens zegt in "Het Journaal" dat hij vandaag met veel slachtoffers heeft gesproken. "Ik heb de grootste empathie met elk van die mensen. De weerbaarheid van de ene is niet die van de andere. Ons begrip is totaal, alleen moet men weten dat elk slachtoffer in België, ook wanneer het niet om terreur gaat, dikwijls een tijdje moet wachten voor de verzekering uitbetaalt."

"Wat betreft het statuut dat mevrouw De Block in het leven heeft geroepen, het oorlogspensioen. Dat bestaat en dat werkt. We hebben dat zo snel mogelijk in werking gesteld. Het is er wel en we hebben het helemaal opnieuw in het leven geroepen."

Over de belofte van gratis openbaar vervoer en de levenslange terugbetaling van medische kosten zijn al een heleboel maatregelen genomen. "Die zijn op dit ogenblik in werking. Dat openbaar vervoer nog niet, maar dat komt er."

"Op een dag als deze moet ik niet komen zeggen dat de overheid perfect werk heeft afgeleverd. Zelfs al waren we dat geweest, de slachtoffers hebben zo afgezien dat dat misplaatst is. Maar ik durf wel zeggen dat de overheid en het ministerie van Justitie hun allerbeste best gedaan hebben. Dat het niet goed genoeg is, zal altijd zo zijn. Maar het is zeker waar. Het is niet verkeerd om te zeggen dat we dit soort problemen niet perfect kunnen oplossen. Geen enkel land kan dat", besluit Koen Geens.

Bekijk hier het fragment »