Werkbezoek Minister van Justitie aan het gerecht in Leuven: justitie stap voor stap digitaler

le mercredi 15 mai 2019 12:40 Communiqués de presse

De digitale dossierbeheersapplicatie MaCH, waar de rechtbank en het parket mee werkt, is in volle evolutie. Minister van Justitie Koen Geens bezocht vandaag de Rechtbank van Eerste Aanleg in Leuven om te zien wat er goed werkt en wat de uitdagingen zijn voor de toekomst: “Justitie wordt stap voor stap digitaler”, aldus Minister Geens.

De connectie van andere systemen (PACOS, Diplad, burgerlijke stand, databank pv’s,..) met MaCH zorgt ervoor dat informatie binnen Justitie vlotter circuleert en dat samenwerking met externe partners zoals politie, andere overheidsdiensten (Staatsblad, strafregister, …) en juridische beroepen beter verloopt. De functionaliteiten van MaCH evolueren constant en worden uitgebreid, onder meer met het digitaal ondertekenen en versturen van vonnissen, digitaal neerleggen van conclusies en stukken, enzovoort. Hiermee belichaamt de op punt gestelde applicatie de verdere digitalisering van Justitie.

De dertien stokoude dossierbeheersystemen van de gerechtelijke entiteiten ruimen gaandeweg plaats voor MaCH. Zo’n 58 procent van de entiteiten werkt met MaCH, en dat aantal blijft stijgen. De ganse strafketen (parketten, politierechtbanken, correctionele rechtbanken) is intussen uitgerust met MaCH. Ook de burgerlijke rechtbanken (vredegerechten) werken hier al een aantal jaar mee. De uitrol van de ondernemingsrechtbanken is gestart en wordt afgerond tegen eind 2019. In 2020 volgen de rechtbanken van eerste aanleg (burgerlijk) en de arbeidsrechtbanken.

In 2018 werden meer dan 25 miljoen dossiers overgedragen van de oude applicatie REA-TPI naar MaCH. Dat brengt het totaal op 87.123.844 gekende dossiers in MaCH. Het zijn dossiers van allerlei aard, zowel strafdossiers als burgerlijke dossiers.

Minister Geens heeft in deze legislatuur het budget voor ICT opgetrokken van 38 naar 48 miljoen, maar beseft dat er naast de huidige middelen bijkomend 35 miljoen nodig is in het kader van de verdere informatisering van de rechtbanken. Hij heeft de afgelopen weken herhaald dat hij een tweede termijn op justitie koppelt aan een verhoging van het budget met 750 miljoen euro.

Koen Geens: “Ik zet al enige tijd in op de digitalisering van justitie. Dat is niet eenvoudig want je moet vaak van nul beginnen, maar het keerpunt is volop ingezet. Na de digitalisering van de burgerlijke stand en van het digitaal strafregister, kan de rechtbank nu ook digitaal documenten ontvangen en verzenden. Lijvige, papieren dossiers worden zo overbodig. De kelders van de justitiegebouwen kunnen zo beetje bij beetje geleegd worden. Ik ben blij dat de rechtbanken instaan voor een vlotte dienstverlening voor de mensen.”