Wouter Beke vervangt Kris Peeters in de federale regering

le vendredi 28 juin 2019 12:00 Het Journaal


CD&V-voorzitter Wouter Beke vervangt Kris Peeters als minister van Werk, Economie, Consumentenzaken, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding in de federale regering van lopende zaken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wordt vicepremier in de plaats van Peeters.

De vervanging van Kris Peeters als minister van Werk en vicepremier was nodig omdat hij zijn zitje in het Europees Parlement opneemt. Omdat een mandaat in dat parlement niet verenigbaar is met het ministerschap had hij enkele dagen geleden zijn ontslag aangeboden aan premier Michel.

De partijtop van CD&V kwam vanavond bijeen om over de opvolging in de federale regering te beslissen en schuift Wouter Beke nu naar voor als nieuwe minister in de ontslagnemende regering. Hij zal die functie combineren met het partijvoorzitterschap. Minister van Jusitite Koen Geens zal Peeters als vicepremier vervangen.

Het aanduiden van ministers bij CD&V is in principe het prerogatief van de voorzitter. Hier is de beslissing echter door de partijtop in consensus genomen en heeft de algemene vergadering het voorstel via applaus goedgekeurd.

"Dit is een tijdelijke oplossing om de continuïteit te garanderen. We hopen dat er snel nieuwe regeringen worden gevormd, al dan niet met CD&V erbij", zei Beke op een persmoment achteraf.

De ideoloog die partijvoorzitter werd

Wouter Beke gold lang als de huisideoloog van CD&V. Een van zijn boeken, "De mythe van het vrije ik. Pleidooi voor een menselijke vrijheid" is zowat het christendemocratische antwoord op het "Vierde Burgermanifest" van de liberaal Guy Verhofstadt. Beke gaf kritiek op het "doorgedreven individualisme" en op het loskoppelen van vrijheid en verantwoordelijkheid. Hij kantte zich tegen de euthanasiewetgeving en de ethische wetgeving van paars in het algemeen.

Voor hij partijvoorzitter werd, was Beke jarenlang ondervoorzitter van de partij. In 2008 was hij een eerste keer even partijvoorzitter, in opvolging van Etienne Schouppe, toen die staatssecretaris werd. Na enkele maanden werd Marianne Thyssen partijvoorzitter, maar na het ontslag van Thyssen in 2010 kwam hij weer aan het roer van de partij.

Als voorzitter lanceerde Wouter Beke in 2012 "operatie innesto", een inhoudelijk vernieuwingstraject voor CD&V. Na zijn herverkiezing als partijvoorzitter in 2016 publiceerde hij zijn essay "Het nieuwe WIJ", waarin hij pleit voor een betrokken samenleving.

Daarnaast is Wouter Beke ook actief in de lokale politiek van Leopoldsburg: eerst als gemeenteraadslid, later als schepen en sinds 2013 als burgemeester.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier