Vicepremier Koen Geens over malaise bij CD&V: "Ik heb een grote sense of urgency maar ik heb ook geduld"

le dimanche 15 septembre 2019 15:03 De Zevende Dag

Ontslagnemend vicepremier Koen Geens (CD&V) vindt dat zijn partij de tijd moet nemen om zich te hervormen en daarbij niet aan zelfkastijding  moet gaan doen. Dat zei hij in "De zevende dag". Ook wat betreft de nieuwe voorzitter pleit hij voor geduld.

CD&V stond deze week in het midden van de politieke belangstelling in Vlaanderen. De zogenoemde twaalf apostelen maakten hun eindrapport bekend van de interne analyse van de desastreuze verkiezingsnederlaag op 26 mei.

Weinig CD&V-kopstukken wilden echter openlijk commentaar geven op het rapport. In "De zevende dag" zegt Koen Geens waarom: "De kopstukken hebben zich niet weggestoken. We vonden het gewoon correct de Groep van Twaalf zelf te laten communiceren."

Geens erkent de problemen binnen zijn partij, maar vindt niet dat CD&V daarom aan zelfkastijding moet gaan doen. "We hebben een heel mooie partij met een heel prachtig ideeëngoed waar ik heel fier op ben. Ik vind het niet passend om woorden in de mond te nemen als het nine eleven van CD&V."

Dat er iets moet veranderen na de verkiezingsnederlaag, erkent de vicepremier in lopende zaken, maar hij pleit voor geduld. "Ik heb een grote sense of urgency, maar ik heb ook geduld. We moeten de tijd nemen om nieuwe oplossingen te zoeken voor bestaande problemen." Volgens Geens zal de nieuwe voorzitter "lessen moeten trekken" uit het rapport van de twaalf apostelen, "om de nieuwe CD&V uit te vinden".

Geens voelt zich naar eigen zeggen medeverantwoordelijk voor de nederlaag, "maar niet schuldig". Hij prijst ook de manier waarop zijn partij de interne evaluatie gehouden heeft. "We zijn de eerste partij die zo'n publieke evaluatie heeft gehouden en we zijn eerlijk in onze communicatie. Doe ons dat maar eens na."

Wachten op Crevits

Ook wat de nieuwe voorzitter betreft, pleit Geens voor geduld. Hilde Crevits is de gedoodverfde kandidaat om Wouter Beke op te volgen, maar laat vooralsnog niet in haar kaarten kijken en Geens geeft haar volstrekt gelijk. "Zij heeft een schitterend resultaat neergezet en iedereen zegt dat zij een hele goede voorzitter zou zijn. Ik vind dat we allemaal geduldig haar beslissing moeten afwachten."

7e staatshervorming

In het gesprek in "De zevende dag" herhaalde Geens ook nog eens dat zijn partij wel degelijk voor een zevende staatshervorming gaat. "Een regering waar wij misschien maar niet zeker deel van zullen uitmaken, zal dat moeten aanzwengelen in het parlement. Tegen het einde van de legislatuur moeten de structuren worden voorbereid voor een zevende staatshervorming. Onze partij is de enige die duidelijk heeft gezegd wat ze daarover wil."

Of CD&V effectief in de volgende federale regering zal zitten, is nog niet duidelijk. "Voor het land zou het niet slecht zijn als CD&V in de regering zit", zegt Geens daarover, "maar voor CD&V is het niet van levensbelang."

Bekijk hier het volledige gesprek met Koen Geens in "De zevende dag": https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/15/cd-v-kopstuk-koen-geens-ik-heb-een-grote-sense-of-urgency-ma...

Bekijk hier het fragment van De Zevende Dag »