Koen Geens over IS-gevangenen: "Situatie is ernstig, maar dat Rusland en Syrië nu kampen bewaken, is geen kwade zaak"

le mercredi 16 octobre 2019 22:04 Terzake

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat er geen reden is tot paniek nu er ook twee Belgische IS-strijders ontsnapt zijn uit een Koerdische gevangenis in Syrië. Hij gaf in "Terzake" wel toe dat de situatie "ernstig" is, maar benadrukte dat het voor de ontsnapte strijders niet makkelijk is om Europa binnen te raken, én dat de grote mogendheden in de regio er alle baat bij hebben om de situatie niet te laten verergeren.

Justitieminister Koen Geens kreeg in Terzake de vraag voorgeschoteld of hij de mensen kan geruststellen, na de onheilspellende berichten dat er twee Belgische IS-strijders zijn kunnen ontsnappen in Syrië.

"Zij zouden nog onder invloed kunnen staan van de IS-ideologie, maar het zal voor hen echt niet eenvoudig zijn om op eigen kracht naar Europa terug te keren omdat de Turkse grens gesloten is en zeer sterk bewaakt. Langs Jordanië is het vanuit het noordoosten van Syrië onmogelijk, en Irak is bijzonder onherbergzaam."

Dat België de situatie "onder controle" heeft, kan en wil Geens niet zeggen, omdat het niet enkel in Belgische handen ligt. Maar de situatie ziet er niet per se slecht uit, net omdat ook de grootmachten in de regio er alle baat bij hebben te voorkomen dat er nog IS-strijders zouden ontsnappen. Zij zullen hun best doen om de kampen en gevangenissen goed te bewaken, is de redenering.

Dat de Koerden nu samen met de Syriërs en de Russen de strijders zullen gaan bewaken, is voor de veiligheid niet de kwaadste zaak

"De situatie is waarschijnlijk onder controle", schetst Geens. "Wat is er gebeurd? De Syriërs hebben het Koerdisch leger overgenomen, als ik dat zo mag zeggen. Syrië heeft in ruil daarvoor de Koerden een zekere autonomie beloofd. Het Syrisch en het Koerdisch leger zijn nu één leger. De Russen steunen Syrië, ook zij hebben foreign terrorist fighters, en niet weinig. Dat aspect is alvast onder controle", maakt Geens zich sterk.

Toch blijft de situatie op het terrein chaotisch, met alle mogelijke gevolgen vandien. "Dat de situatie ernstig is, is duidelijk. (...) Maar wij hebben de plicht om niet te panikeren. Dat de Koerden nu samen met de Syriërs en de Russen die kampen nu zullen gaan bewaken, is voor de veiligheid niet de kwaadste zaak."

Bekijk hier het volledige gesprek in "Terzake": https://vrtnws.be/p.L7kGGnJYv

Herbekijk hier Terzake »