Koen Geens (CD&V) wijst paars-groen met één woord af (Villa Politica)

le jeudi 24 octobre 2019 15:00 Villa Politica

Koen Geens zegt het doorgaans met meerdere en moeilijkere woorden, maar gisteren schreef de hoofdonderhandelaar van CD&V met één welgemikt woord een paars-groene coalitie af. ‘Voor mijn partij is paars-geel de énige formule.’ U stapt niet in een andere? ‘Neen.’ En zo geeft hij Paul Magnette de njet waar hij tussen de regels naar vraagt. Maar is dat voldoende om hem de arena in te duwen?

In de Wetstraat gonst de piste van een soort ‘drietrapsraket’ voor de federale formatie: al maanden wordt de paars-gele coalitie verkend (met PS en N-VA), om binnenkort te snuffelen aan paars-groen (zonder N-VA) en die coalitie af te schieten en vervolgens grondig en officieel paars-geel te onderhandelen. Door verschillende onderhandelaars wordt dat scenario “zeer cynisch” genoemd. Een tabula rasa op het federale niveau, waarbij paars-geel aan de kant wordt geschoven om paars-groen ernstig te verkennen, is volgens onderhandelaars van meerdere partijen niet aan de orde.

De groenen werden wel uit het niets opnieuw uitgenodigd voor een gesprek bij preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS), hoewel ze niet meer aan de onderhandelingstafel zaten. Een beleefdheidsbezoekje, klinkt het bij de ecologisten. Op vraag van Paul Magnette, met goedkeuring van Bart De Wever. De kersverse PS-voorzitter heeft het moeilijk om als eerste daad met N-VA ten gronde te onderhandelen over een regering. “Het paard wil nog niet drinken”, klinkt het bij N-VA. “De PS moet eerst aantonen dat de andere poel, de paars-groene poel, inbuvable is.”

GEROEZEMOES

Bij de Vlaamse socialisten bevestigen ze die piste: “Er is nog wat spel nodig. Lees: de veto’s tegen paars-groen moeten nog eens luid en duidelijk worden herhaald.” Op die manier kan Magnette aan de achterban tonen dat hij écht niet anders kan dan met N-VA te onderhandelen. De meeste PS’ers beseffen dat paars-groen onwaarschijnlijk is, maar dat drong nog niet echt goed door bij Waal Modaal. Het is overigens een strategie die de PS’er eerder in zijn eigen Charleroi en voor de Waalse regeringsvorming toepaste.

En kijk: de groene invitatie en het geroezemoes over paars-groen lokken Open Vld en CD&V naar buiten. Fractieleider Egbert Lachaert liet zich begin deze week ontvallen dat Ecolo dan eerst zijn programma ritueel moet verbranden vooraleer zijn partij ermee in zee gaat. Koen Geens grijpt doorgaans naar meerdere en moeilijker woorden voor zijn betoog, maar de CD&V-vicepremier was bij Linda De Win in Villa Politica kort en krachtig: “Voor mijn partij is paars-geel de enige optie.” U stapt niet in een andere? “Neen”, was zijn korte repliek.

DE ARENA IN

Geens is dé federale hoofdonderhandelaar voor zijn partij. Belangrijk om weten is dat paars-groen zonder een hint oranje een zeer krappe meerderheid heeft om comfortabel te kunnen besturen. En als Open Vld al verleid wordt tot een linkse regering, zal de partij dat niet willen doen zonder CD&V. Tussen haakjes: aan de paars-gele tafel zit mathematisch ook nog één Vlaamse partij te veel en CD&V is er niet zeker van haar zitje.

De veto’s zijn er intussen. Maar klinken ze luid genoeg tot aan de andere kant van de taalgrens om Paul Magnette de arena in te duwen? Daar gaan de gesprekken vandaag ook over, ver van de schijnwerpers. Magnette zou de tijd nog niet rijp achten om te springen en zou het liefst een Vlaamse liberaal of CD&V’er nog even het veld insturen. Maar daar krijgt hij een nul op het rekest. Preformateurs Bourgeois en Demotte dan maar wat langer rondjes laten draaien? De partijvoorzitters een voor een sommeren om vast te stellen dat het vastzit zodat Magnette dan toch maar zijn laarzen aantrekt om het veld in te gaan? De koning staat voor geen gemakkelijke opdracht. En klare wijn over de Belgische regering wordt tegen 4 november niet echt meer verwacht. (IVDE/ARA)


Herbekijk dit fragment vanaf 52:49

    Herbekijk hier Villa Politica »