Maximumsnelheid op de Brusselse ring verlaagt tot 100 km/u

le lundi 09 décembre 2019 15:00 Communiqués de presse

Vandaag werd het nieuwe klimaat- en energieplan van de Vlaamse regering goedgekeurd. Het nieuwe plan bevat zo'n 350 maatregelen. Eén van de opvallende maatregelen is dat de maximumsnelheid op de Brusselse ring daalt met 20 kilometer per uur: van 120 naar 100 km/u.

"Een doorbraak", volgens Vlaams minister voor Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle. "De maatregel zal niet enkel zorgen voor de verlaging van de CO2-uitstoot, maar ook voor meer verkeersveiligheid, het verminderen van fijnstof en het drukken van de verkeersdecibels. We verhogen de leefbaarheid van de gemeenten rond de Brusselse ring. Dit is dus goed voor zowel de Brusselaars als de Vlaamse rand." De maatregel wordt in 2020 ingevoerd. Aangezien de ring rond Brussel over drie gewesten loopt, wordt er in de loop van de komende maanden overleg gepleegd met Wallonië en Brussel.

Klimaatplan

De maatregel kadert in een breder Vlaams klimaatplan, dat de Vlaamse regering vandaag voorstelde. Dat plan gaat uit van concrete en berekende voorstellen. Wonen, innovatie, mobiliteit en landbouw staan hierin centraal.

Federaal minister, Koen Geens is tevreden met de maatregel: “Over het klimaat wordt heel vaak gesproken, maar wij doen er ook echt iets aan. De snelheidsvermindering op de Brusselse Ring van 120 naar 100 km/u is echt goed voor de inwoners van Vlaams-Brabant. Dit betekent minder geluidsoverlast en minder CO2 uitstoot. De Vlaamse regering neemt hier een belangrijke beslissing voor de mensen in onze provincie. We denken aan de toekomst.”