Minister van Justitie Geens (CD&V): "Als arts euthanasie uitvoeren en in gifmoord terechtkomen, wens je niemand toe"

le dimanche 26 janvier 2020 14:00 Zevende Dag

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit in "De zevende dag" voor een aanpassing van de euthanasiewet, waarbij vooral het begrip "ondraaglijk lijden" beter moet worden omschreven. Hij verwijst naar de euthanasiediscussie, die weer volop woedt door het proces voor het Gentse hof van assisen, waar drie artsen momenteel terechtstaan op beschuldiging van gifmoord.

De euthanasiewet is vatbaar voor verbetering, vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat nu in Gent artsen moeten terechtstaan voor gifmoord, vindt hij geen goede zaak.

Die term 'psychisch ondraaglijk lijden' is een term die misschien wat nader moet bekeken worden door de wetgever

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

"Medische uitzichtloosheid is een zaak die door de wetgever zelf een beetje beter moet worden ingevuld", vindt Geens. "De medische groep die dat op het terrein moet waarmaken, moet iets beter worden begeleid zodat ze zich geruster kunnen voelen als ze zo'n handeling stellen. Meteen in de gifmoord terechtkomen, is iets wat je niemand toewenst."

"Die term 'psychisch ondraaglijk lijden' is een term die misschien wat nader moet bekeken worden door de wetgever zodat de interpretatie door de rechtspraak gemakkelijker valt", zegt Koen Geens. Het euthanasieproces in Gent toont voor hem ook aan dat het hof van assisen niet de ideale plaats is om veel strafprocessen te behandelen.

"In de euthanesiewet staan geen straffen, maar men komt dan ineens terecht in moord, of zelfs in verzwarende omstandigheid in gifmoord", stelt Geens vast. Hij herhaalt zijn pleidooi om de euthanasiewet te evalueren.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/26/koen-geens-cd-v-medische-uitzichtloosheid-beter-laten-invull/

Herbekijk hier De Zevende Dag »