VRG-Alumniprijs gaat naar Justitieminister Koen Geens

le vendredi 06 mars 2020 14:35 Communiqués de presse

Vicepremier, minister van Justitie en minister van Europese Zaken Koen Geens ontvangt vrijdag de alumniprijs van de VRG-Alumni, de oud-studentenvereniging van de rechtenfaculteit van de KU Leuven. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een oud-student die zich maatschappelijk verdienstelijk heeft gemaakt. Koen Geens is naast minister van Justitie ook professor aan de KUL. Het is uitzonderlijk dat de alumniprijs naar een professor uit eigen rangen gaat, maar voor Koen Geens werd een uitzondering gemaakt.

Een terechte winnaar, vindt Robbie Tas, voorzitter van VRG-Alumni: “Je kan moeilijk naast de aanzienlijke hervormingen kijken van de voorbije legislatuur, zowel organisatorisch als inhoudelijk, waardoor justitie eindelijk de 21e eeuw werd binnengeloodst, ondanks de veel te beperkte middelen die nog steeds worden uitgetrokken voor justitie. Naast vele kleinere aanpassingen van het procesrecht werden onder meer het vennootschapsrecht, huwelijksvermogensrecht en goederenrecht volledig gemoderniseerd. En binnenkort komt er een nieuw wetboek strafprocesrecht, dat voorheen ook al van 1808 dateerde”, aldus Tas. “Minister Geens is door zijn verbindende en optimistische persoonlijkheid ook een verademing in de Belgische politiek.”

De laudatio tijdens de prijsuitreiking vrijdag wordt uitgesproken door Philippe Van Linthout, die als onderzoeksrechter dagelijks in aanraking komt met Geens’ hervormingen bij justitie en daardoor een kritisch volger van justitie en zijn minister is. In het verleden ging de alumniprijs naar onder meer Ivo Mechels, Christophe Deborsu, Wouter Torfs en Thomas Leysen. Vorig jaar ging de prijs naar rechter in de rechtbank van eerste aanleg te Leuven Filip Raymaekers, die verlamd geraakte bij een ski-ongeval en uitgroeide tot een rolmodel voor juristen met een functiebeperking.