Gevangenispersoneel levert essentiële dienst voor de staat - maatregelen ter bescherming tegen Coronavirus

le samedi 21 mars 2020 18:25 Communiqués de presse

In de gevangenissen zijn een aantal aanpassingen gedaan van regime om er voor te zorgen dat er geen of veel minder contact is met de buitenwereld om te trachten het coronavirus buiten de gevangenissen te houden. Op dit moment meldt zich slechts 1 op 5 ziek.

Quote Minister Koen Geens: “De kans dat men het virus oploopt buiten de gevangenis is hoger dan dat men ze zou oplopen via contact met een gedetineerde. Ik begrijp dat men angst heeft om het virus op te lopen, maar binnen de gevangenissen doen we er alles aan om een zo veilig mogelijke werksituatie te creëren. Ik dank alle personeel dat zich blijft inzetten in de gevangenissen en een essentiële dienst levert voor de staat.”

Volgende maatregelen zijn genomen om het personeel en de gedetineerden te beschermen.

1. Er zijn geen bezoeken meer toegelaten sedert 13 maart 

2. De Ministerraad heeft gisteren een beslissing genomen over de modaliteiten van strafuitvoering die worden verleend aan gedetineerden. Dat betreft de uitgaansvergunningen, penitentiaire verloven en beperkte detentie. (Zie persbericht dd 20 maart 2020)

3. Sinds gisterenavond is er in de richtlijnen voor het gevangenispersoneel ook volgende regel toegevoegd voor bescherming tijdens interventies: “Bij elke interventie moeten alle betrokken medewerkers een mondmasker dragen aangezien dat meestal met zeer nauw contact gepaard gaat.“ Er zijn voldoende mondmaskers en er worden er op dit moment zelfs geproduceerd in de ateliers van de gevangenissen.

In deze fase kunnen de werkhuizen openblijven. Ook huishoudelijk werk gaat verder mits het in acht nemen van de algemene voorschriften voor hygiëne. Dit is nodig om in bepaalde diensten te voorzien en de gedetineerden hun werk te kunnen laten doen.

Mochten de federale maatregelen op verstrengd worden, is het mogelijk dat deinterne regeling ook aangepast wordt. De administratie van DG EPI volgt dit dagelijks op