Neen, de Belg gaat niet méér gokken door corona. Integendeel!

le mercredi 08 avril 2020 09:00 Communiqués de presse

Door de coronacrisis zou je denken dat meer mensen hun toevlucht nemen tot kansspelwebsites. Maar niets is minder waar, zo blijkt uit een parlementair antwoord van Vice-eersteminister en minister van Justitie Koen Geens aan Stefaan Van Hecke (Groen). De verklaring blijkt eenvoudig: er zijn geen weddenschappen meer op sportevenementen.

De kansspelcommissie monitort het aantal bezoekers per website per dag. Deze monitoring toont, in tegenstelling tot wat verwacht werd, een daling aan van 38 procent op het gemiddeld aantal bezoeken sinds het begin van de coronacrisis. Deze daling is eenvoudig te verklaren door het wegvallen van de weddenschappen op sportevenementen.

Om de online controles van de vergunde websites efficiënt te laten verlopen, ontwikkelde de kansspelcommissie specifieke controlefiches op basis van de huidige regelgeving. De controles focussen zich in het bijzonder op de speellimieten, het respecteren van de wettelijke bepalingen inzake bonussen en reclame.

Vier personeelsleden controleerden de afgelopen weken 16 vergunningshouders. Bij meer dan 60 procent van de vergunninghouders werden inbreuken vastgesteld. Ook niet-vergunde exploitanten worden gecontroleerd. Indien een website illegaal kansspelen aanbiedt, zal deze op de zwarte lijst worden gevoegd.

De kansspelcommissie bekijkt ook of de sites informatie vermelden rond de bescherming van de speler en of er al dan niet verwezen wordt naar de hulpverlening.

Verder geeft de Kansspelcommissie nog enkele tips om zich te wapenen tegen problematisch gokken:

  1. Blijf betrokken bij naasten waarvan u weet dat zij het moeilijk kunnen hebben met de extra vrije tijd. Bel hen op, maak het gezellig via videochat, stuur een kaartje.
  2. Vraag raad aan professionele hulpverleners. Zij kunnen van op afstand ook zeker de nodige tips geven om op een goede manier om te gaan met de lange periode thuis. Zo blijft het VAD-team (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) beschikbaar voor al uw vragen. Alle medewerkers werken van thuis uit en zijn bereikbaar via telefoon en mail. VAD blijft ook bereikbaar op het algemene nummer en e-mailadres ([email protected], 02 423 03 33).
  3. Vraag een toegangsverbod aan bij de Kansspelcommissie om u te beschermen. U heeft dan niet langer toegang tot de kansspelwebsites, zodat u ook niet meer in de verleiding kan komen om eraan deel te nemen. Een toegangsverbod kan eenvoudig via e-mail worden aangevraagd. Neem contact op met de Kansspelcommissie voor al uw vragen via [email protected].
  4. Bel naar de hulplijn SOS Spelen via 0800 35 777.

Vice-eersteminister en minister van Justitie Koen Geens: “Bij veel mensen valt de sociale controle weg omdat ze alleen thuis zitten tijdens de coronacrisis. En hoewel blijkt uit de cijfers dat mensen niet meer gaan gokken, bestaat het risico nog steeds dat sommige nieuwe spelers verslaafd raken of dat oude spelers nog dieper in hun verslaving wegzakken. Daarom zijn controles van belang. Ook hebben sommige hulpverleningscentra tijdens de coronamaatregelen hun chatfunctie verdubbeld. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Ook hebben de Belgische en Europese kansspelverenigingen de operatoren opgeroepen om online kansspelen veilig en verantwoord te houden tijdens deze afzonderingsperiode. Daarom hebben ze zes richtlijnen uitgevaardigd rond verantwoordelijke reclame.”