Ministers Geens en Somers werken aan gefaseerde heropstart erediensten

le mercredi 20 mai 2020 16:00 Communiqués de presse

Federaal Minister van Justitie, bevoegd voor de erkenning van de ere-diensten, Koen Geens, en Vlaams Minister voor Integratie en de lokale geloofsgemeenschappen, Bart Somers, werken in overleg met de geloofsgemeenschappen aan het gefaseerd heropstarten van de erediensten. 

Religieuze plaatsen zijn niet gesloten maar op dit moment mogen er vooralsnog geen religieuze bijeenkomsten worden georganiseerd. 

Op 4 mei kwamen de ere-diensten samen op het kabinet van Minister Geens. Op 11 mei werd dit herhaald met vertegenwoordigers van de GEES (Marc Van Ranst en Inge Bernaerts). Vandaag was er opnieuw een overleg met de ere-diensten op het kabinet van Minister Somers om de neuzen in dezelfde richting te krijgen.

De GEES zal een advies uitbrengen en dat zal op een Nationale Veiligheidsraad besproken worden. Ministers Koen Geens en Bart Somers hopen dat er snel duidelijkheid kan gegeven worden. Iedereen is er van overtuigd dat er een religieuze en spirituele beleving moeten kunnen zijn, maar uiteraard moet er rekening gehouden worden met de geldende voorzorgsmaatregelen.

Afhankelijk van hoe het coronavirus evolueert wordt de beslissing genomen om terug op een veilige manier ere-diensten toe te laten.