Geens verwelkomt voorstel Europese Commissie: Wie niet deelt in het leven krijgt ook niets.

le mercredi 27 mai 2020 18:38 Communiqués de presse

Vice-Eerste Minister en Minister van Europese Zaken, Koen Geens, verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie om een steunpakket uit te werken van 750 miljard. Dat gaat om een mix van leningen en subsidies. Landen moeten daarvoor hervormings- en investeringsplannen indienen, in lijn met de Europese prioriteiten van vergroening, digitalisering en het weerbaar maken van de economie.

Dit voorstel van de Europese commissie bouwt verder op het eerdere voorstel dat Frankrijk en Duitsland al naar voor schoven. Dit is een sterk Europees antwoord en is broodnodig. Dit gaat om meer dan de gezondheidscrisis, dit gaat om de eenheid van de Europese Unie. Bij een dergelijk plan doet het niet toe om tot het bot uit te spitten wat er voor iedereen persoonlijk inzit. Belangrijker is het groter plaatje: dat we onszelf helpen door anderen te helpen. Dat Lombardije, de door corona zwaar getroffen regio in Italië, recht krabbelt, is ook in ons eigen belang. Als de handelsstromen, bijvoorbeeld van en naar Noord-Italië, weer volledig op gang kunnen komen help dit zowel Noord als Zuid-Europa.

Koen Geens: “In de EU-Raad Algemene Zaken en het parlement heb ik steeds aangegeven dat we een mix van subsidies en leningen moesten hebben. Dit is solidariteit en verantwoordelijkheid in de praktijk. Wie niet deelt in het leven krijgt ook niets. Het is van belang dat onze export opnieuw ten volle op gang kan komen, onze KMO’s leven daarvan. We staan op een historisch keerpunt en ik hoop echt dat alle lidstaten de nodige politieke wil tonen om een akkoord te bereiken.”

Er moet rekening gehouden worden met de verschillende situatie in de lidstaten: In België is een groot deel van de economie gebaseerd op KMO's en vooral op kleine ondernemingen. Het herstelplan moet de lidstaten voldoende flexibiliteit geven om hierop in te spelen. De Europese Commissie zal ook nieuwe inkomstenbronnen zoeken zoals bijvoorbeeld een digitaks om dit plan te financieren.