Minister van Justitie Koen Geens reageert op zaak-Chovanec: "Ik slaap hier niet van, ik ben er ziek van"

le mercredi 09 septembre 2020 20:00 De Afspraak

Hoe kan het dat de zaak Chovanec zo lang onder de radar is gebleven? Wie wist wat op welk moment? En welke fouten zijn er gemaakt? Op al die vragen wordt nog altijd naar antwoorden gezocht.

Minister van Justitie Koen Geens werd al ondervraagd op de speciaal bijeengeroepen Kamercommissie van Binnenlandse Zaken en Justitie op 26 augustus. Sindsdien bleef hij in de luwte. Toch heeft de zaak Chovanec hem diep geraakt, zo zei hij vanavond in "De Afspraak".

"Ik slaap daar niet van, ik ben daar ziek van. Dit soort zaken, de menselijke drama's die ik al meegemaakt heb, dat zijn kerven in mijn ziel. Voor de betrokkenen zelf, is het tienduizend keer erger, maar ook voor mijn kabinet en mezelf is het zwaar, omdat je zo machteloos bent."

Minister Geens benadrukt verschillende keren dat hij vanuit zijn functie niets kwijt kan over concrete zaken: "We hebben in de jaren '90 in de Grondwet geschreven dat het parket onafhankelijk is. Dat wil zeggen dat de minister van Justitie niets te zeggen heeft over concrete vervolgingen. Ik ben maar een doorgeefluik. Ik mag niets méér zeggen dan wat het parket zegt."

"Mijn ervaring is, dat als een minister van Justitie spreekt over wat een onderzoeksrechter doet, dat hij de dag nadien een heel moeilijke dag heeft", zegt Geens nog.

Ik hoop dat het parket met antwoorden komt

Koen Geens, minister van Justitie (CD&V)

ZAAK-CHOVANEC

Hoge Raad voor de Justitie opent onderzoek naar hoe justitie zaak-Chovanec heeft aangepakt

do 03 sep 17:09

Hij verwijst daarbij ook naar zaken uit het verleden, zoals de moord op André Cools, het Agustaschandaal en de zaak-Dutroux in de jaren 90. "In die jaren was het gemeengoed om te zeggen dat de politiek Justitie beïnvloedde. Al die zaken waarin politici gemengd waren, hebben die indruk van één pot nat bevestigd. Alle maatregelen nadien waren er op gericht om dat te vermijden."

Toch geeft Koen Geens toe dat hijzelf ook met vragen zit. "Het blijft een raadsel hoe het komt dat als de derde man van de politie die nacht van wacht was, dat de informatie niet tot bij de juiste mensen geraakt. Ik hoop dat het parket, als het door het parlement gehoord wordt, daar een antwoord op heeft."

"Ik ben verantwoordelijk voor het functioneren van Justitie in het algemeen, maar het enige wat een minister van Justitie kan doen is maatregelen nemen die dat structureel verbeteren."

Herbekijk hier De Afspraak »