Gevangenisbezoek wordt versoepeld

le jeudi 10 septembre 2020 17:00 Communiqués de presse

De langverwachte versoepeling van het gevangenisbezoek zal ingaan op 14 september. Concreet zal fysiek contact terug mogelijk worden, zowel bij tafelbezoek en intiem bezoek.

De versoepelingen voor het gevangenisregime werden in juli voorbereid, maar de plotse toename van de besmettingscijfers hebben daar toen een stokje voor gestoken.

Mondmaskerplicht en veiligheidsmaatregelen blijven behouden

Vanaf maandag zal fysiek contact tussen bezoekers en gedetineerden terug mogelijk zijn. Het bezoek is beperkt tot maximaal 3 personen, waarvan maximaal 2 volwassenen, omdat dezelfde capaciteit van de bezoekzalen wordt behouden. Voor het tafelbezoek zullen de plexischermen zullen verdwijnen

Bezoekers moeten altijd reserveren. Wie de afgelopen twee weken ziek is geweest of terugkeert uit een rode zone, komt niet in aanmerking.. Voor gedetineerden en bezoekers geldt een algemene mondmaskerplicht. Enkel aan de bezoektafel mag het masker worden afgezet. Daarnaast blijven de hygiënemaatregelen (zoals handen ontsmetten, mogelijke temperatuurmeting, ruimtes voldoende ventileren en reinigen…) altijd van kracht.

Knuffelrecht voor gedetineerden

Het aantal verschillende bezoekers per gedetineerde, over alle bezoeksessies heen, wordt beperkt tot maximaal 5 volwassen bezoekers in totaal. Kinderen jonger dan 12 worden niet meegerekend. Videogesprekken zijn ook nog steeds mogelijk.

Vice-eersteminister en minister van Justitie Koen Geens: “Ik ben blij dat het fysiek contact bij het bezoek in de gevangenis kan hernemen. Iedereen heeft menselijk contact en knuffelrechten nodig. Ik ben ervan overtuigd dat gedetineerden, bezoekers en het personeel alle maatregelen strikt zullen naleven. Ze doen dit voor een goede zaak, namelijk het welzijn van iedereen.”