Grote spaardeposito's

le lundi 15 avril 2013 07:00 Artikel in Metro

De Europese ministers van Financiën zaten de voorbije dagen samen in  Dublin voor informeel overleg. De moeilijke budgettaire situatie van  Cyprus stond bovenaan de agenda. Na afloop van de gesprekken liet Koen Geens in een interview met De Tijd weten dat er «een  voorkeursbehandeling» voor grote spaarders in de steigers staat. «Dat betekent dat spaarders met meer dan 100.000 euro op de rekening bevoorrecht worden tegenover andere schuldeisers», aldus Geens. «Dat wil met andere woorden zeggen dat ze pas aangesproken mogen worden in allerlaatste instantie, als alle alternatieven, inclusief kapitaalmaatregelen, een gedwongen verkoop of nationalisatie, is bekeken.»

Geens belooft de discussie zonder dogma's aan te gaan. Al geeft hij toe dat het niet eenvoudig zal worden om een oplossing uit te dokteren. Wat is bijvoorbeeld de impact op de financiering van de banken? Ook stelt het de regering voor grote vragen. «In extreme omstandigheden moet je dus kiezen tussen de staat verder in de schulden steken of de grote spaarders aanspreken.»

Kleinere spaarders hoeven niet te vrezen. Spaarrekeningen tot 100.000 euro worden sowieso beschermd. Geens rekent uit dat 96% van de Belgische rekeningen zo buiten schot blijven.