Uitwisseling EU-bankgegevens

le lundi 15 avril 2013 07:00 Artikel in De Standaard

De Europese ministers van Financiën zijn dit weekend in Dublin overeengekomen dat de strijd tegen de fiscale fraude opgevoerd moet worden. Een snel groeiend aantal landen is het erover eens om de automatische uitwisseling van bankgegevens van elkaars inwoners mogelijk te maken. De Europese Raad gaat er nu werk van maken.

Vorige week kondigde al een clubje van grote landen zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje een proefproject af inzake automatische uitwisseling van bankinformatie. België haastte zich vorige donderdag al om mee op de kar te springen. In Dublin werd nu duidelijk  dat ook Polen en Nederland op dezelfde lijn zitten. En volgens de Belgische minister van Financiën Koen Geens is het een kwestie van tijd vooraleer de hele EU meedoet.

'Offshoreleaks heeft voor een stroomversnelling gezorgd. Sommige landen nemen sneller het voortouw, maar de optie is genomen om ook in Europa werk te maken van een systeem zoals de Amerikaanse Fatca-wetgeving', vertelde Geens ons vanuit Dublin. De Fatca-wetgeving houdt in dat banken over de hele wereld gegevens van Amerikaanse klanten aan de fiscus in Washington moeten doorspelen.

Maar Europa is er nog niet helemaal. Oostenrijk weigert mee te doen aan de automatische gegevensuitwisseling en bedierf zo het feestje in Dublin. Maria Fekter, de Oostenrijkse minister van Financiën, zei dat de bankgegevens onder de privacyregels vallen. 'We zullen vechten voor ons bankgeheim. We zijn geen fiscale vrijhaven', zei ze. In Europa wordt gehoopt dat eens de Oostenrijkse verkiezingen van september achter de rug zijn, het land zich alsnog laat overtuigen.

Veel belangrijker dan het Oostenrijkse verzet is dat Luxemburg vorige week overstag ging en zei vanaf 2015 zijn bankgeheim voor niet-Luxemburgers te zullen opheffen. Luxemburgse banken zullen in de toekomst automatisch de bankgegevens van Europeanen overmaken aan de fiscus van hun thuisland.

Die toegeving is te danken aan de Amerikaanse Fatca-wetgeving. De Luxemburgse banken riskeerden zware boetes indien ze weigerden informatie vrij te geven aan de Amerikaanse fiscus. Maar de 'most favoured nation clausule' in Europa bepaalt dat als een lidstaat aan derden bepaalde informatie doorspeelt, alle lidstaten in Europa dezelfde behandeling moeten krijgen.

Ondertussen neemt ook de druk op Groot-Brittannië toe om werk te maken van zijn fiscale paradijzen in zijn achtertuin en op de Caraïben. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel besprak de kwestie met de Britse premier David Cameron.

Duidelijk is dat de combinatie van grote geldnood bij de overheden en politieke druk om tot een eerlijke verdeling van de belastingen te komen, voor een internationale consensus zorgt om komaf te maken met belastingfraude en ook belastingontwijking aan banden te leggen. Vorige week nog zei Europees president Herman Van Rompuy dat Europa elk jaar 1.000 miljard  euro aan belastinginkomsten misloopt.

Pascal Dendooven