Verdoken handelaars op internet

le mardi 16 avril 2013 07:00 Artikel in De Tijd

De Belgische schatkist verliest jaar na jaar miljoenen euro's aan mensen en bedrijven die via het internet producten verkopen zonder belastingen te betalen.

De gespecialiseerde internetcel van de Bijzondere  Belastinginspectie (BBI) heeft de voorbije twee jaar 243.252  'handelaars' doorgelicht die op het web actief zijn. Zij verkochten  samen zo'n 18,5 miljoen voorwerpen. Die grote massa goederen kon de internetcel van de BBI screenen via 'datascraping', een computerprogramma om gegevens op te vragen van websites. De controles van zowel de Bijzondere Belastinginspectie als van de algemene belastingadministratie hebben al geleid tot rechtzettingen voor bijna 5 miljoen euro, zowel van btw, vennootschaps- als personenbelasting. Dat  blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Koen Geens op een parlementaire vraag. Bij de betrapte handelaars zijn ook heel wat particulieren en bedrijven die via zoekertjeswebsites hun producten belastingvrij proberen te verkopen.

'Als de fiscus duidelijke  aanwijzingen heeft van belastingontduiking, dan geven we de gegevens van de bewuste klant vrij', zegt Aldine Reinink, de woordvoerster van de zoekertjessite 2dehands.be. 'Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij de belastingadministratie lange namenlijsten zouden bezorgen met mensen die via onze site veel zoekertjes plaatsen. Het gros van de klanten zijn dan ook gewoon particulieren die spullen van de hand willen doen die ze niet meer kunnen gebruiken. Maar soms zitten er ook wel eens professionele handelaars bij.'

Ondanks de mooie resultaten moet de internetcel van de Bijzondere Belastinginspectie - officieel 'Belgian Internet Service Center (BISC) - het rooien met slechts één voltijdse ambtenaar en zes halftijdse medewerkers. Zij moeten honderdduizenden handelaars op het web screenen. Ook minister Geens beseft dat de cel te klein is en belooft dat er op korte termijn minstens één extra medewerker het BISC zal versterken.