Tobintaks: 'Niet in eigen voet schieten'

le lundi 29 avril 2013 17:00 Artikel op De Redactie

Elf Europese landen, waaronder België, hebben eind vorig jaar beslist om vanaf 1 januari 2014 een taks op financiële transacties in te voeren. Die moet speculatie op de financiële markten tegengaan en een bijdrage leveren voor de werking van de overheid. Landen zoals Nederland, Luxemburg en Groot-Brittannië doen niet mee.

De Europese Commissie heeft in januari een concreet voorstel op tafel gelegd. In het voorstel staat een heffing van 0,1 procent op transacties met aandelen en obligaties, en 0,01 procent op contracten met afgeleide producten. Dat zou de landen die de taks invoeren, 30 tot 35 miljard euro per jaar kunnen opleveren.

Tegen het voorstel is fel protest gerezen in de banksector. De topman van de koepelfederatie Febelfin, Michel Vermaerke, noemt het Europese voorstel een "meesterwerk van slecht design". Hij schat dat het de Belgische banken 8 miljard euro per jaar kan kosten. En afgelopen weekend liet de voorzitter van Belfius, Alfred Bouckaert, weten dat hij zou opstappen bij de staatsbank als de taks in de huidige vorm wordt ingevoerd. De tobintaks zou de bank volgens hem een veelvoud kosten van de winst (270 miljoen) die de bank vorig jaar realiseerde.

Schieten in eigen voet
Minister Geens doet intussen een poging om de verhitte gemoederen wat te sussen. Hij zegt dat hij principieel achter de invoering van de taks blijft staan, maar dat we moeten oppassen om niet in de eigen voet te schieten.

"België moet idealistisch zijn, maar we moeten oppassen", zegt Geens. "Wij  moeten rekening houden met het feit dat financiële diensten een belangrijke activiteit zijn in ons land. De impact op de reële economie  zou in ons land groter kunnen zijn dan in andere lidstaten".

Geens wijst erop dat niet alleen de banksector zelf, maar ook de Nationale  Bank en het Agentschap voor de Schuld waarschuwen voor negatieve gevolgen. Zelfs als de banken hun gedrag zouden aanpassen, wat de bedoeling is, zou de tobintaks hen 800 miljoen tot 1,5 miljard kunnen kosten. Hij heeft daarom de opdracht gegeven om een "impactschatting"  uit te voeren.

"Iedereen ziet dat een taks op financiële transacties de inkomstenbron van de toekomst is, maar we moeten het evenwichtig aanpakken", zegt Geens nog. Overigens zitten de elf landen die de taks willen invoeren nog lang niet op dezelfde lijn. Het blijft dus afwachten of en wanneer de taks effectief zal worden ingevoerd.