Geen bonussen meer voor staatsbanken

le mardi 30 avril 2013 07:00 Artikel in De Tijd

Premier Di Rupo werd gisteren in de Kamer door Muriel Gerkens  ondervraagd over de salarissen van topmanagers van overheidsbedrijven en banken die staatssteun kregen. De premier lichtte een tip van de sluier over de plannen van de regering. Hij kondigde aan dat minister van Financiën Koen Geens tegen deze zomer aan een wetsontwerp werkt over de vergoedingen bij de financiële instellingen die overheidssteun hebben gekregen.

De bedoeling is bij die instellingen een verbod in te voeren op variabele verloningen voor de bedrijfsleiders, verklaarde Di Rupo. Hij voegde eraan toe dat tegen dan voor de hele financiële sector een verloningssysteem op poten zal worden gezet dat gebaseerd is op doelstellingen op de lange termijn, 'en niet op het resultaat van speculatieve operaties op korte termijn'. De beperking van bonussen is volgens de premier niet enkel een kwestie van sociale rechtvaardigheid, maar ze moet vooral voorkomen dat mensen worden aangemoedigd buitensporige risico's te nemen, waar de staat en de belastingbetaler nadien voor moeten opdraaien.

Di Rupo gaf nog mee dat er ook maatregelen komen om de lonen van topmanagers van overheidsbedrijven te beperken. Minister van overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille zal bilaterale contacten leggen om de politieke blokkeringen weg te werken. De voorganger van Labille, Paul Magnette, deed al verschillende pogingen om tot een compromis te komen in de zespartijenregering, maar steeds zonder succes. Volgens Di Rupo wil Labille tegen het einde van het jaar een akkoord hebben.