'Minder lasten op loon, meer op vermogenswinst'

le mardi 30 avril 2013 07:30 Verslag in De Tijd

De belastingen op arbeid moeten omlaag. En dat kan worden gefinancierd  met een vermogenswinstbelasting. Op dat punt zijn ondernemer Marc Coucke en minister van Financiën Koen Geens het eens, bleek gisteren in het VRT-programma 'Reyers Laat'. Coucke en Geens waren uitgenodigd om te debatteren over het belastingsysteem. De aanleiding waren de uitspraken van Coucke op Kanaal Z.

Daar had hij verklaard bereid te zijn meer belastingen te betalen op voorwaarde dat de lasten op arbeid worden verlaagd. 'Ik heb mijn portefeuille meegebracht, zodat u hem kunt vullen met belastingen', brak Geens het ijs. Coucke liet zich niet uit zijn lood slaan. 'België gaat kapot aan de hoge loonlasten. Mensen houden te weinig over en bedrijven betalen veel te veel.'

Volgens Coucke is het belastingsysteem oneerlijk. Hij begrijpt niet waarom er in België geen meerwaardebelasting op aandelen bestaat. 'Als je morgen een aandeel koopt en het stijgt met 30.000 euro en je verkoopt het, dan  betaal je daar geen frank belastingen op.'

Geens gaf toe dat de belastingen onvoldoende gespreid zijn. 'Ze zijn te laag op consumptie, vermogens en ecologie. Voor de btw zitten we in Europa zeker niet boven het gemiddelde.' Voor een vermogensbelasting is Geens niet. 'Dat is een antieke belasting ingevoerd toen men de inkomens nog niet kon meten.'

Zowel Coucke als Geens zegden, niet tegen een vermogenswinstbelasting te zijn. Volgens Coucke kan het tarief in de personenbelasting verlaagd  worden naar 20 tot 25 procent, als de belastingbasis verbreed zou worden. Geens nuanceerde de hoge belastingtarieven in België. 'Toen ik jong was, bedroeg het marginale tarief in de personenbelasting 72 procent, nu 50 procent.'

U kan hier het debat herbekijken