Europese boete hoogstens 255 miljoen

le samedi 11 mai 2013 07:30 Artikel in De Standaard

Minister van Financiën Koen Geens herhaalde gisteren dat het niet tot een Europese boete hoeft te komen, wegens het begrotingstekort van vorig jaar.

Dat zou voor het derde jaar op rij hoger uitvallen dan drie procent van het bruto binnenlands product (bbp). 'Ik bereid mij voor op de vergadering van 29 mei met Olli Rehn en de andere eurocommissarissen. Daarin moet België mogelijk zijn begrotingsbeleid voor de periode 2010-2012 verdedigen. Voor de eerste twee jaar, zie ik geen probleem. De nieuwe Europese begrotingsregels, de zogeheten sixpack, zijn pas ingevoerd eind 2011. Ik hoop minstens dat er retroactief geen boetes kunnen worden opgelegd.'

Voor het begrotingsjaar 2012 riskeert ons land volgens Geens hoogstens een administratieve sanctie van ongeveer 255 miljoen euro. Geld dat ons land in dat geval niet per se kwijt is. Het geld zou in eerste instantie op een rekening worden geblokkeerd, waarbij de interesten naar België blijven gaan.

Maar zover komt het volgens Geens wellicht niet. 'Er zijn voor 2012 uitzonderlijke economische omstandigheden. Wij hebben Europa ook nooit gevraagd om een verlenging van het afgesproken begrotingstraject, terwijl andere landen met grotere tekorten, dat uitzonderlijk wel al hebben gedaan. Om deze en andere redenen, reken ik toch op een milde behandeling van Europa.'

Het nominale begrotingstekort van 2013, waarover België met de Commissie in discussie is, heeft volgens Geens geen directe invloed op de mogelijke administratieve sanctie. Maar een goed begrotingstraject in 2013 kan de Commissie natuurlijk wel gunstiger stemmen. Daarom zal de regering er alles aan doen om het structurele tekort voor dit jaar desgevallend bij te passen.

'Volgens Europa zit de 0,2 procent van het structurele tekort op niveau 2, dat zijn de deelstaten én de gemeenten. We gaan nu uitzoeken waar precies.'