Brouwerij Lindemans start uitbreiding

le mardi 25 juin 2013 08:00 Berichtgeving in Het Laatste Nieuws

Federaal minister van Financiën Koen Geens en Leeuws burgemeester Luc Deconinck kregen gisteren de eer om de eerste steen te leggen van de nieuwbouw van brouwerij Lindemans in Vlezenbeek. Het gaat om een forse uitbreiding die 15 miljoen euro kost en 20 extra jobs zal opleveren. "De laatste jaren was de maximumcapaciteit bereikt", legt Dirk Lindemans uit.

Op de hoeve Hof ter Kwade Wegen, langs de Lenniksebaan in Vlezenbeek, brouwt de familie Lindemans al sinds 1822 bier. In het begin werd dat nog gecombineerd met landbouw, maar door de jaren heen kwam het brouwen op de eerste plaats. Intussen staat met Geert en Dirk Lindemans de zesde generatie aan het roer van het bedrijf. In de jaren 70 werd voor het eerst geëxporteerd naar het buitenland en begin jaren 90 kwam er een nieuwe brouwzaal. Nu staat het duo voor een nieuwe uitdaging. "We hebben het maximum van onze capaciteit bereikt", legt Dirk Lindemans uit. "Overal in de wereld zien we een stijgende vraag naar onze bieren. Maar we zitten aan onze limiet van 85.000 hectoliter. Met deze uitbreiding kunnen we onze capaciteit voor stockage, afvullen en verpakken verdubbelen. We kunnen ook veel meer lambiek, de basis van onze bieren, stockeren."

Brouwer van bij ons

Lindemans wil zich in de toekomst ook blijven profileren als een brouwer 'van bij ons'. "Daarom zullen we in de nieuwbouw ook een bezoekerscentrum integreren, waar honderd mensen in terechtkunnen", zegt Geert Lindemans. "Bezoekers maken er kennis met het specifieke brouwproces van onze lambiekbieren. Tegelijk kunnen we dankzij de uitbreiding ook innoveren. We hebben nu 9 bieren in het assortiment, maar dat kunnen er op termijn nog meer worden." Ook voor de werkgelegenheid zal de groei positieve gevolgen hebben. "Hier werken nu 25 mensen. Maar als alle installaties op volle toeren draaien, komt er een twintigtal jobs bij." Lindemans denkt bij de uitbreiding ook aan de omgeving. Achter de brouwerij wordt een boomgaard aangelegd, net als enkele poelen. In de boomgaard zullen ook kriekenbomen staan met Schaarbeekse krieken, typerend voor de kriek die de lambiekbrouwers maken.

Mooie trekpleister

Minister Geens en burgemeester Luc Deconinck staken hun bewondering voor Lindemans niet onder stoelen of banken. "Ik hef het glas op ondernemers die in deze crisistijden durven investeren", aldus de minister. "Het levert hen op lange termijn zeker een voordeel op." Burgemeester Luc Deconinck was dan weer tevreden over het bezoekerscentrum dat Lindemans zal inrichten. "Zo heeft onze gemeente er een mooie toeristische trekpleister bij", zei hij. Beide politici mochten nadien symbolisch de eerste steen leggen. De nieuwbouw van Lindemans moet in april van volgend jaar klaar zijn.