'Men zoekt spijkers op laag water'

le mercredi 24 juillet 2013 07:00 Interview in De Morgen

Heeft minister van Financiën Koen Geens het publiek verkeerd geïnformeerd of zelfs voorgelogen over de verliezen van Dexia in Detroit? 'Ik heb niet zo graag dat men problemen maakt waar er geen zijn', zegt hij. 'Maar ik ben niet uit de bocht gegaan.'

Hebt u een fout gemaakt door de verliezen van Dexia te minimaliseren?
"Dat denk ik niet. Ik heb maandagochtend in een interview met De Ochtend geprobeerd, binnen de grenzen van het mogelijke, eerlijk te informeren. Herbeluister het interview en u zult dat horen. Het enige probleem was dat het niet aan een minister toekomt om informatie over een beursgenoteerd bedrijf te verspreiden. Dat is iets wat Dexia zelf moet doen. Je zit met het probleem dat je als politicus niet zomaar kunt spreken over koersgevoelige informatie."

Maar dat hebt u wel een beetje gedaan?
"Ik heb laten verstaan dat het faillissement van de stad Detroit geen zaak is die een materiële of substantiële impact heeft op Dexia. Dat impliceert dat de schade wel meevalt. Uit de persmededeling die Dexia maandagavond verstuurd heeft, bleek dat de financiële instelling eind juni een extra voorziening heeft moeten aanleggen van 59 miljoen euro. Dat bedrag zal in de halfjaarcijfers staan. De vraag was of die informatie al vroeger moest worden gecommuniceerd. Het antwoord is nee, omdat een provisie van 59 miljoen niet belangrijk genoeg is om de beurskoers te beïnvloeden. Het grootste deel van het risico was al geprovisioneerd of verzekerd. Dat is mijn redenering geweest."

U zei letterlijk dat het verlies minder dan 100 miljoen euro zou bedragen. Nu blijkt dat het minstens 111 miljoen is.
"Ik heb in het interview verwezen naar een artikel waarin stond dat het 100 miljoen zou bedragen en dan heb ik geantwoord dat ik geloofde dat het minder dan dat bedrag zou zijn, wat ook zo is, met name 59 miljoen. Ik heb niet graag dat men problemen maakt waar er geen zijn of nodeloos ongerustheid brengt. Uit de mededeling die Dexia later heeft verspreid, bleek dat er redenen waren voor zo'n geruststelling. Men zoekt hier spijkers op laag water, maar ik kan niemand beletten dat te doen."

Een verlies van 111 miljoen euro is toch niet niks?
"Voor Dexia als beursgenoteerd bedrijf is dit, hoe vreemd het ook mag klinken, geen groot probleem en zijn ze niet verplicht hierover te communiceren. Maar het grote publiek voelt dat natuurlijk anders aan en ik begrijp dat zeer goed. Het laatste wat ik wil doen is de mensen niet au sérieux nemen, maar een beursgenoteerd bedrijf denkt in eerste instantie technisch en niet politiek. Beurstechnisch mag het verlies misschien niet problematisch zijn, maar politiek ligt dit gevoelig. Daarom heb ik maandagnamiddag overlegd en er bij Dexia op aangedrongen dat ze zouden communiceren. Ook al is dat mijn verantwoordelijkheid als minister niet."

De hele heisa is dus overtrokken?
"Ik kan alleen maar herhalen dat het verlies, op de laatste 59 miljoen na, volledig geanticipeerd was. Het klopt dus niet dat men dit niet verwachtte. Ik zou de mensen willen troosten met het feit dat er nog heel veel andere banken zijn die schuldpapier op Detroit hebben. Dat schuldpapier dateert van voor de financiële crisis en kan dus elke bank overkomen. ABN AMRO en ING hebben na vragen over dit dossier eveneens persmededelingen verstuurd met de boodschap dat ze problemen hebben met een aantal kredieten aan Detroit, maar dat die geen materiële impact hadden. Was het een normale onderneming geweest en niet Dexia, dan was er nooit heisa ontstaan."

Hebt u zichzelf niets te verwijten in dit dossier?
"Ik denk niet dat ik uit de bocht gegaan ben. Ik denk dat ik eerlijk gecommuniceerd heb. En ik denk dat ik Dexia ertoe bewogen heb eerlijk te communiceren."

Hebt u advocatentrucs gebruikt?
"Ik geef daar geen commentaar op. Ik heb mij als politicus gedragen en dat blijkt uit het hele verloop van het dossier sedert maandagochtend."

Enige tijd geleden was er de heisa over de spaarboekjes, nu dit. Gaat u conclusies trekken over de manier waarop u communiceert?
"Nee. Ik vind dat ik een plicht heb om mensen te informeren. Ook al is de informatie die je geeft niet altijd volmaakt. Ik heb over dit dossier een vraag gekregen tijdens een live-interview. Wie eerlijk probeert te informeren loopt een zeker risico. Kijk, ik lig hier niet van wakker, ik hoop dat anderen dat ook niet doen."

STEVEN SAMYN