Doorbraak voor concurrentiepact

le samedi 30 novembre 2013 01:00 Artikel in De TIjd

CD&V slikt btw-verlaging voor elektriciteit

'Ik ben tevreden met deze beslissing. We discussiëren al lang over loonlasten, nu zijn er eindelijk belangrijke stappen gedaan.' Zo verwelkomde Vlaams minister-president Kris Peeters gisteren de maatregelen voor meer concurrentiekracht van de regering-Di Rupo. De btw op elektriciteit wordt vanaf april 2014 verlaagd van 21 naar 6 procent, wat een doorsneegezin jaarlijks 95 euro oplevert. Daarnaast zullen in 2015, 2017 en 2019 de loonlasten telkens met 450 miljoen euro dalen.

Volgens premier Elio Di Rupo doet België grote stappen vooruit om de loonkloof tegenover onze buurlanden weg te werken. Vice-premier Alexander De Croo noemt de btw-verlaging 'de facto een indexsprong' en is blij dat investeerders een perspectief op lastenverlagingen krijgen. De regeringsleiders van Vlaanderen, Wallonië en Brussel namen gisteren in het Overlegcomité akte van het federale akkoord. Op 11 december zullen ze zelf voorstellen doen, zodat een echt concurrentiepact tussen alle overheden kan ontstaan. De Vlaamse regering heeft daarvoor al 166 miljoen euro opzijgezet. Vlaams minster van Begroting Philippe Muyters reageerde gisteren niet laaiend enthousiast. 'De energieprijzen verlagen is leuk, maar of dat het grootste effect heeft, betwijfel ik.'

CD&V-vicepremier Pieter De Crem bleef zich tot gisteren verzetten tegen de btw-verlaging. Uiteindelijk gaf hij toe, omdat er ook is afgesproken dat de loonlasten dalen en die afspraak bovendien in een wet wordt gebetonneerd. 'Ik denk dat we er goed in geslaagd zijn ons doel te bereiken, al heeft het bloed, zweet en tranen gekost', zei ook minister van Financiën Koen Geens.

WIM VAN DE VELDEN, BART HAECK EN BARBARA MOENS