Gratis drankbonnetjes kunnen weer

le lundi 02 décembre 2013 01:00 Artikel in Het Laatste Nieuws

Eén van de maatregelen in het relanceplan van de regering is het optrekken van de btw-franchise voor kleine ondernemingen en verenigingen van 5.580 naar 15.000 euro. Dit is een oplossing voor de voetbalclubs die door hun drankbonnetjes problemen hebben met de fiscus. Al zal niet élke voetbalclub van de maatregel kunnen profiteren.

"Elke voetbalclub met jeugdwerking draait een veel hogere omzet dan 15.000 euro. Dit is een maat voor niets", klinkt het ontgoocheld bij tweedeprovincialer KSV Diksmuide.

Drankbonnetjes in het voetbal: Vlaamser kan het bijna niet. Elke voetballiefhebber kent het wel: na afloop van de wedstrijd krijgt elke speler van de trainer of clubafgevaardigde een bonnetje waarmee hij een drankje naar keuze kan bestellen in de kantine. Vorig jaar had de fiscus echter plots geld geroken: die stuurde controleurs op pad om te controleren of er wel btw betaald wordt op de bonnetjes - wat doorgaans niet het geval was. Resultaat: talloze clubs kregen een fikse boete in de bus, die zelfs kon oplopen tot 3.000 euro. In het nieuwe relanceplan van de regering-Di Rupo verkreeg minister van Financiën Koen Geens nu een gunstmaatregel voor verenigingen: de btw-franchise voor kleine ondernemingen en verenigingen wordt opgetrokken van 5.580 naar 15.000 euro. "Dat betekent dat kleine clubs met een omzet tot 15.000 euro niet meer btw-plichtig zijn. Zij zullen dus die drankbonnetjes kunnen uitdelen zonder dat zij btw moeten aanrekenen", zegt Davine Dujardin, woordvoerster van Geens. 74.000 verenigingen - niet enkel voetbalclubs dus - in België zaten al onder de drempel van 5.580 euro, nu komen daar nog eens 12.400 verenigingen bij.

Kritiek
De maatregel is goed nieuws voor kleine voetbalclubs, maar bij grotere clubs klinkt gemor. "Elke club met jeugdwerking zit sowieso ruimschoots boven die minimumdrempel van 15.000 euro", zegt Claude Vindevogel van tweedeprovincialer KSV Diksmuide. "Dit is goed nieuws voor caféploegjes, maar niet voor ons. Om een idee te geven: wij draaien een omzet van boven de 175.000 euro." Vindevogel noemt de verplichte btw op gratis drankbonnetjes een spijtige zaak. "Het betekent voor ons een extra taks van 1.200 euro per jaar. Ik ken clubs waar géén gratis drank meer gegeven wordt na een wedstrijd: zo ver is het gekomen. Wij zetten nu na de match een aantal flessen met bekertjes bij de spelers. Die flessen staan op aparte aankoopfacturen en worden in de boekhouding ingeschreven als 'gratis drank na wedstrijd'. Zo zijn we in orde met de fiscus, maar geef toe: de charme is er wel vanaf." Het bestuurslid van KSV Diksmuide hekelt de fiscale klopjacht op kleine voetbalclubs. "Zwart geld hoort niet thuis in het voetbal, daar staan we helemaal achter. Maar de balans is te hard doorgeslagen. Vroeger stond de speler centraal in het voetbal, nu is dat de boekhouding geworden. Het wordt een steeds grotere uitdaging om als voetbalclub het hoofd boven water te houden." Het kabinet van Geens laat weten dat het oorspronkelijke voorstel van de minister eruit bestond de drempel voor btw-vrijstelling op te trekken naar 25.000 euro. Uiteindelijk werd een akkoord gevonden onder de regeringspartijen van 15.000 euro. De maatregel treedt midden 2014 in voege.

ELKE VAN HUFFEL