Volksleningen zullen breed beschikbaar zijn

le mercredi 18 décembre 2013 01:00 Artikel op HLN.be

De volksleningen, waarvoor de plenaire Kamer vandaag finaal het licht op groen zette, zullen breed beschikbaar zijn. De meeste grote banken zijn er klaar voor en zullen ze aanbieden. Dat meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Volgens Febelfin moet er na het groen licht van de Kamer een publicatie in het Staatsblad volgen, hetgeen nog voor het einde van het jaar verwacht wordt. Daarna moeten de banken hun dossier ter goedkeuring overmaken aan waakhond FSMA, hetgeen ook enkele dagen in beslag zal nemen. In de praktijk zullen de volksleningen dus in de loop van januari beschikbaar zijn, maar geïnteresseerde particuliere investeerders kunnen steeds al contact nemen met hun bank, aldus Febelfin.

De volksleningen moeten geld helpen vrijmaken dat ligt te slapen op spaarboekjes, zodat het kan worden aangewend voor een reeks "socio-economische en maatschappelijk verantwoorde projecten". Het gaat bijvoorbeeld om ziekenhuizen, rusthuizen en scholen. Concreet krijgen de volksleningen een looptijd van minimaal vijf jaar. Op de rente moeten spaarders slechts 15 procent roerende voorheffing betalen, in plaats van de normale 25 procent. Dat moet meer mensen over de streep trekken hun spaargeld te verschuiven. Intekenen kan al vanaf 200 euro.