België van het strafbankje

le mardi 03 juin 2014 15:15 artikel in De Tijd

België mag na een jaar alweer van het Europese strafbankje. Omdat het begrotingstekort 'duurzaam' onder 3 procent van het bruto binnenlands product is gezakt, adviseerde de Europese Commissie gisteren dat er geen sprake meer is van een 'buitensporig' tekort. Het verscherpte Europese toezicht op de Belgische begroting verdwijnt dus. Het goede nieuws betekent evenwel niet dat het werk gedaan is. Belgie krijgt een goed Europees rapport voor 2013, maar al meteen een waarschuwende vinger: ons land moet dit en volgend jaar dringend bijsturen en extra besparingen doorvoeren. Zo niet wijkt ons land al meteen af van het pad dat leidt naar een begroting in evenwicht tegen 2016. Nog elf Europese landen staan onder verscherpt begrotingstoezicht. Op het hoogtepunt van de crisis waren dat er 24.

Bart Haeck & Kris Van Haver