Nationale Bank snoeit in toplonen

le jeudi 12 juin 2014 12:00 Artikel op website De TIjd

Op 1 juni werd Vincent Magnée, tot voor kort nog begrotingsadviseur van premier Elio Di Rupo, benoemd als directeur van de Nationale Bank. Mathias Dewatripont werd tevens bevorderd tot vicegevourneur.

Naar aanleiding van de benoeming van beiden is er in de schoot van de Nationale Bank een debat losgebarsten over de verloning. Uiteindelijk raakte de regentenraad van de Nationale Bank het woensdag eens over een substantiële vermindering van de lonen van de top van de bank. Magnée krijgt als directeur 12,4 procent minder dan zijn voorganger. In plaats van 376.811 bruto per jaar gaat hij 330.009 euro per jaar verdienen. Hetzelfde geldt voor Dewatripont. Hij verdient 12,6 procent minder dan zijn voorganger, 382.811 euro in plaats van 438.128 euro bruto per jaar.

De nieuwe loonvoorwaarden gelden niet voor de bestaande contracten. Dat betekent dat de huidige directeurs, vicegouverneurs en gouverneur niet moeten inleveren. Jan Smets, die volgend jaar de nieuwe gouverneur wordt in opvolging van Luc Coene, moet het wel met minder doen. Hij krijgt 478.514 euro in plaats van 545.369 euro bruto per jaar. Ook de directeurs wiens mandaat in de komende jaren afloopt zullen moeten inleveren bij een verlenging van hun mandaat. Zij zullen wel nog altijd meer verdienen dan de premier in ons land. Ook voor wie promotie maakt gelden de nieuwe loonvoorwaarden.

De substantiële loonsverlaging bij de Nationale Bank komt er nadat ontslagnemend minister van Financiën, Koen Geens, had aangedrongen op een evaluatie van de lonen bij de Nationale Bank. Dat gebeurde in de nasleep van de discussie in de regering-Di Rupo over de lonen van CEO’s van overheidsbedrijven. Toen werd afgesproken dat de grens lag op 290.000 euro bruto per jaar, maar onder andere voor de Nationale Bank werd een uitzondering gemaakt.

Het was de vertegenwoordiger van Geens bij de Nationale Bank, Hans D’ Hondt, die verschillende malen aandrong op een akkoord over een loonsverlaging bij de top van de Nationale Bank. De appetijt was aanvankelijk niet groot, maar uiteindelijk werd er toch een akkoord bereikt.

De Franstalige socialisten drongen er enkele maanden geleden al op aan om de hoge lonen bij de Nationale Bank aan te pakken. Nu twee mensen met een PS-etiket, Magnée en Dewatripont, benoemd moesten worden konden ze moeilijk anders dan er mee op aandringen om de lonen te matigen.