Doudou-feesten - Mons

le lundi 16 juin 2014 09:00 Artikel in Het Laatste Nieuws

Op uitnodiging van Elio Di Rupo zakte Kris Peeters gisteren af naar Bergen. Het CD&V-boegbeeld ontpopte er zich tot de chouchou van de 'Doudou', een eeuwenoud volksfeest dat er de straten vult met 250.000 pretmakers. Hij kreeg er zelfs een bijzonder relikwie mee, goed voor een jaar vol geluk. "Hier monsieur Peeters, wat haar 'du cul du dragon'." 

De kandidaat-premier die nog aan zijn Frans moet werken, zo wordt Peeters dezer dagen omschreven. De CD&V'er kon gisteren alvast even bij Elio Di Rupo in de leer gaan. De uittredende premier en titelvoerend burgemeester van Bergen had de minister-president uitgenodigd als eregast voor de 'Doudou', een volksfeest dat de Montois een week lang in de ban houdt. Denk aan de Gentse Feesten in een folkloristische versie en vermenigvuldig de gemiddelde drukte met drie. "Elio, het is mijn eerste keer in Bergen", begroet de minister-president Di Rupo in zijn stadhuis. Alle andere 364 dagen is de PS'er daar de grote ster, maar dit keer gaat Peeters er met de aandacht lopen. "Monsieur Peeters, une photo s'il vous plaît?", klinkt het om de paar stappen. Onder de dames gevolgd door "pas mal", 'niet mis', en "un bel homme, hein", 'een mooie man'. Eén bewonderaarster slaat zelfs in bijna ultrasone kreten uit, aangevuurd door het gekir van een groepje vriendinnen naast haar. De mannen houden het zakelijker. "Hij was de topman van Unizo, hé", weet een vijftiger over de Vlaamse 'MP'.

Zondag voor iedereen
Di Rupo loodst zijn collega-regeringsleider vakkundig door de menigte. "Par ici, Kris." Ici blijkt de dranktent te zijn. "Water of een biertje?", vraagt de premier. Het wordt tweemaal Spa plat. "Ik ben altijd sober, zeker op zondagmorgen", grapt Peeters. Maar het duurt niet lang voor hij toch gerstenat in de handen geduwd krijgt. "Ah! Een biertje, une bière in het Frans", knipoogt de minister-president naar de aanwezige Vlaamse journalisten. Maar als één van de voorbijgangers Peeters aanspreekt om hem te imponeren met zijn sleutelrol in het spektakel van die dag, raakt de CD&V'er niet verder dan "Impressionnant! Impressionnant!" Nee, hij is er ook niet om zijn Frans te oefenen, zegt Peeters. En nee, er zit geen politieke boodschap achter zijn bezoek. "Het gaat over een heel belangrijk feest en ik ben blij dat ik dit voor de eerste keer kan meemaken", vertelt hij. "Dit lag trouwens al voor de verkiezingen vast. En het is erg indrukwekkend, al ben ik normaal gezien niet zo voor mensenmassa's." Ook zijn partijgenoot Koen Geens en sp.a'ster Monica De Coninck, die het beiden goed met Di Rupo kunnen vinden, zijn voor de festiviteiten afgezakt. Of politici momenteel geen andere dingen te doen hebben? Onderhandelen, bijvoorbeeld? "Wij hebben ook zondagen, hé", reageert Geens

Drakenhaar
Vanop het balkon van het Bergense gemeentehuis volgen de excellenties op de middag hét hoogtepunt van de dag: het gevecht met de draak 'Lumeçon' op de Grote Markt, een spektakel dat sinds 2005 door Unesco erkend is als werelderfgoed. Beneden wiegt een mensenzee van 60.000 man mee over het plein om het beest van 10 meter en 180 kilogram - symbool van sociale wanorde - klein te krijgen én een pluk van de staart te bemachtigen. Na afloop staat één van de drakendoders Peeters fier op te wachten. "Hier, meneer Peeters, wat haar 'du cul du dragon'", waarop hij de CD&V'er het drakenhaar toestopt. "Dat brengt een jaar lang geluk!" Maar over zijn politieke lot houdt de CD&V'er de lippen stijf op elkaar. Of een tripje richting Bastogne, bij cdH-voorzitter Benoît Lutgen, niet nuttiger was geweest dan deze uitstap in Bergen? "Geen commentaar." Of hij hier als kandidaat-premier bij de uittredende premier is? "Geen commentaar." Of hij volgend jaar terugkomt naar de 'Doudou'? "Dat zullen we zien." Als premier dan? "Geen commentaar."

KATRIEN STRAGIER