Voorstelling Jaarverslag Federale Staatsschuld 2013

le jeudi 26 juin 2014 15:00 Discours

Deze ochtend werd het Jaarverslag over de Federale Staatsschuld in 2013 voorgesteld door Minister Koen Geens en administrateur generaal van de Schatkist Marc Monbaliu.

Met een begrotingstekort van 2,6% deed België het in 2013 beter dan het Europees gemiddelde dat 3% van het bbp bedroeg. Vergeleken met 2012 was de verbetering in ons land duidelijk merkbaar want zij bedroeg 1,5 procentpunten van het bbp, tegen gemiddeld 0,7 procentpunten voor de eurozone. De cijfers voor het primair saldo (het verschil tussen alle inkomsten en alle uitgaven van de overheid, uitgezonderd de interestlasten op de overheidsschuld) waren ook beter. Ons primair saldo bedroeg in 2013 0,6% van het bbp tegen gemiddeld - 0,1% in de eurozone. De verbetering ten opzichte van 2012 was in België ook groter en bedroeg 1,3 procentpunten tegen gemiddeld 0,5 procentpunten in de eurozone. De gemiddelde schuldgraad van de eurozone (92,6% van het bbp) is lager dan in België. Toch was de toename van de Belgische schuldgraad kleiner dan deze die gemiddeld in de eurozone opgetekend werd. Het verschil tussen onze schuldgraad en de gemiddelde schuldgraad van de eurozone is dus opnieuw kleiner geworden. Het bedroeg 8,6 procentpunten van het bbp eind 2013 tegen 10,4 procentpunten eind 2012.

Lees hier de integrale tweetalige toespraak.

Bekijk hier de presentatie van het Agentschap voor de Schuld 

Bekijk hier het volledige jaarverslag