Koen Geens steunt de Week van de Geletterdheid

le lundi 08 septembre 2014 09:00 Interview in 'De Ochtend' op Radio 1 met verslag van Belga

1 op de 7 Vlamingen heeft moeite met lezen, schrijven of rekenen. Minister van Financiën Koen Geens zet zijn schouders onder de actie. (Met een stand van zaken over de federale regeringsonderhandelingen en de begrotingsopmaak.)

Federale formatie - Niet op zoek naar linkse trofee (Belga)

Het is helemaal niet zo dat CD&V op zoek is naar een linkse trofee in de federale onderhandelingen, zoals maandag in sommige media wordt gesuggereerd. Dat zei Koen Geens op Radio 1.

CD&V zou het hard spelen in de onderhandelingen nu de partij de functie van eerste minister moest opgeven. De christendemocraten zouden zich
willen bewijzen als meest linkse partner rond de tafel. "Het is zeker niet zo dat wij bezig zijn met fetisjen," aldus Koen Geens, "maar
wel met het zoeken naar mogelijkheden om nieuw beleid te financieren. Het gaat helemaal niet om zaken die door de linkerzijde gegeerd zijn."

Geens doelde op de zogenaamde tax shift, van belasting op arbeid naar onder meer belasting op consumptie of milieuvervuiling. Ook over vermogenswinstbelasting wordt volgens hem gesproken.

De uittredende minister denkt dat er deze week "aanzienlijke vooruitgang" zal kunnen worden geboekt in de onderhandelingen, ook al wordt er slecht nieuws verwacht van het Planbureau. "Het is niet uit te sluiten dat de groei dit jaar lager dan verwacht uitvalt, omdat we Europees de motor niet helemaal kunnen doen aanslaan", zei hij. "Er is een kleine kans op een lichte recessie, omdat Duitsland niet in topvorm verkeert."

Beluister hier het interview in 'De Ochtend' »