"Mensen persoonlijk culpabiliseren en zeggen daar zit de fout, helpt niemand vooruit"

op 25 oktober 2023 De Afspraak
Hoe is de aanslag in ons land kunnen gebeuren? En zijn er mensen of diensten in de fout gegaan? Over die twee veelgestelde boog Koen Geens zich in de Afspraak. Zonder daarbij meteen met de vinger te beginnen wijzen en schuldigen aan te duiden. Bekijk hier De Afspraak »

Koens Geens over 10 jaar Koning Filip: "Iedereen was snel overtuigd van zijn menselijke kwaliteiten"

op 21 juli 2023 Radio
Koning Filip is tien jaar aan de macht. Koen Geens was als minister van Financiën bij de troonsafstand en eedaflegging. "Het was een bloedhete dag en het begin van een mooie periode van tien jaar", blikt hij terug. Hoewel er niet meteen veel enthousiasme heerste, wist koning Filip volgens Geens snel te overtuigen. "Iedereen die hem persoonlijk ontmoet heeft, was zeer snel overtuigd van zijn grote menselijke kwaliteiten. Ik heb zelden een persoon ontmoet die door zijn authenticiteit zijn functie zo overstijgt", zegt Geens. "Het is een bijzondere man." Luister hier naar Radio 1 »

“Rechters hebben gedaan wat ze konden, alleen Reuzegommers zelf kunnen nabestaanden van Sanda Dia de waarheid nog gunnen.”

op 06 juni 2023 Televisie
Het proces rond Reuzegom is afgelopen, maar blijft de gemoederen bedaren. In Terzake geeft Koen Geens toelichting bij de uitspraken van de rechter en wat de Reuzegommers zelf nog kunnen doen. “Rechters hebben gedaan wat ze konden, alleen Reuzegommers zelf kunnen nabestaanden van Sanda Dia de waarheid nog gunnen.” Bekijk hier Terzake »

"Een samenleving met scheiding der machten moet gekenmerkt worden door groot respect voor de uitspraak van een rechter"

op 28 februari 2023 De Afspraak
Wie heeft het laatste woord? Rechters of volksvertegenwoordigers? Koen Geens is het niet eens met een voorstel van de N-VA om het mogelijk te maken dat uitspraken van rechters worden teruggedraaid door het parlement. "Een samenleving met scheiding der machten moet gekenmerkt worden door groot respect voor de uitspraak van een rechter", stelt hij. Bekijk hier De Afspraak »

"Met gezamenlijke goede wil kunnen alle partijen er nog een waardig proces van maken"

op 15 januari 2023 Radio 1
Het proces over de aanslagen in Zaventem en Brussel is al enkele weken aan de gang. Tot nog toe waren er vooral veel incidenten; van de kooien waarin de beklaagden moesten plaatsnemen tot de naaktfouilles. Koen Geens laat er zijn licht over schijnen op Radio 1.  Luister hier naar Radio 1 »

De mesaanval op een politieagent in Brussel

op 14 november 2022 De Afspraak
In De Afspraak gaan Koen Geens en Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Brussel-Zuid, in gesprek met elkaar over de mesaanval die plaatsvond op een politieagent in Brussel. Bekijk hier De Afspraak »

"Wat ik voorstel is dat men vrijheidsbeperkende maatregelen mag nemen na het einde van een straf"

op 13 november 2022 De Zevende Dag
De vrijheid staat zo centraal in onze wetgeving dat wij na het einde van iemand zijn straf geen vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen opleggen. Koen Geens pleit ervoor om dat wel mogelijk te maken om bijvoorbeeld bij mensen die radicaliseren in de gevangenis maatregelen te kunnen nemen wanneer ze de gevangenis mogen verlaten. Dit naar aanleiding van de steekpartij die in Schaarbeek plaatsvond.  Bekijk hier De Zevende Dag »

"We zijn nooit definitief vrij van terrorisme, noch van rechts, noch van links, noch van religieus, noch van enig ander terrorisme"

op 12 september 2022 LN24
Het Brusselse hof van assisen begint aan een marathonproces om de 10 vermeende medeverantwoordelijken van de jihadistische aanslagen, die in 2016 32 mensen doodden, in de Belgische hoofdstad te berechten. Koen Geens was in 2016 minister van Justitie. In dit interview blikt hij terug op de gebeurtenissen van 22 maart en de omstandigheden waarin dit historische proces zal plaatsvinden. Bekijk hier LN24 »

"Ik heb het vonnis gelezen en voor mij is dit geen gore klap. Deze man zet effectief tot haat en geweld aan"

op 09 januari 2022 De Zevende Dag
Naar aanleiding van de uitspraken van Jeff Hoeyberghs gaan Koen Geens en Barbara Pas met elkaar in debat in de Zevende Dag. Voor Koen Geens is het duidelijk dat het hier niet gewoon om onschuldige 'gore klap' gaat, maar over effectief aanzetten tot haat en geweld. Dit vonnis moet voor hem kaderen in een breder debat over vrije meningsuiting, waarbij het duidelijk moet zijn dat dat belangrijk is, maar niet het enige hoge goed is.  Bekijk hier de Zevende Dag »

Koen Geens: ‘Vrijheid van meningsuiting gebonden aan tijd en ruimte’

op 18 juni 2021 Doorbraak Radio
Naar aanleiding van het debat rond vrije meningsuiting kroop Koen Geens, jurist en politicus voor CD&V, in zijn pen. In een opiniestuk beargumenteert hij waarom het geen goed idee is de vrijheid van meningsuiting nog verder in te perken. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Geens meer uitleg over dat standpunt. Beluister Doorbraak Radio met Koen Geens »

Koen Geens: "Pandemiewet moet voor rechtszekerheid zorgen"

op 03 april 2021 Radio 1
Een koffie, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in 'De Ochtend' van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat", met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag: CD&V-Kamerlid en ex-minister van Justitie Koen Geens. Beluister hier het gesprek met Koen Geens »

Koen Geens: "Ons systeem is eigenaardig, iemand die vrijgelaten wordt aan het einde van zijn straf wordt niet meer opgevolgd. Ik ben voor terbeschikkingstelling."

op 21 maart 2021 De Zevende Dag
Koen Geens: "Ons systeem is eigenaardig, iemand die vrijgelaten wordt aan het einde van zijn straf wordt niet meer opgevolgd. Ik ben voor terbeschikkingstelling." Bekijk hier De Zevende Dag »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...