Koen Geens: 'Waarom moet het Internationaal Strafhof altijd in Den Haag zetelen?'

op 13 december 2017 Knack
Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil dat het Internationaal Strafhof van Den Haag meer slagkracht krijgt. Om te beginnen moet de lijst met verboden wapens worden uitgebreid. Lees het artikel »

Samenkomst met slachtoffers Bende van Nijvel

op 11 december 2017 Terzake
Minister van Justitie Koen Geens in Terzake over de samenkomst met de slachtoffers van de Bende van Nijvel Bekijk het fragment »

Geens: "vergoeding voor slachtoffers Bende"

op 11 december 2017 VTM Nieuws
De slachtoffers van de Bende van Nijvel krijgen een vergoeding van de regering. Dat kondigde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag aan toen hij de slachtoffers en nabestaanden uitnodigde. Voor het overige was de ontmoeting een grote teleurstelling.

​Opnieuw 16 terreurverdachten en Syriëstrijders financieel drooggelegd

op 11 december 2017 VRT NWS
De regering heeft het geld en de bezittingen van nog eens 16 terreurverdachten en Syriëstrijders geblokkeerd. Met de maatregel gaat de regering de strijd aan tegen terrorisme. De verdachten kunnen dan niet meer aan hun financiële middelen - ter plaatse of bij hun terugkeer. Lees het artikel »

​Dubbel zo zware straf voor hardleerse wegpiraten

op 09 december 2017 Het Laatste Nieuws
Wegpiraten die herhaaldelijk dronken rijden of achter het stuur kruipen met een rijverbod, kunnen binnenkort een dubbel zo zware straf krijgen. De maatregelen hingen al langer in de lucht en de ministerraad heeft het wetsontwerp van ministers François Bellot en Koen Geens daarover gisteren goedgekeurd. Wellicht wordt de nieuwe wetgeving volgend voorjaar van kracht.

Verkeersinbreuken zwaarder bestraft

op 09 december 2017 Het Belang van Limburg
Er komen strengere straffen voor dronken rijden, rijden zonder rijbewijs en vluchtmisdrijf. Ook tegen recidive kunnen rechters harder optreden. Dat heeft de regering vrijdag beslist.

​België ziet strenger toe op nieuwe adoptiekanalen met andere landen

op 07 december 2017 VRT NWS
Minister van Justitie Koen Geens heeft een protocolakkoord gesloten met de gemeenschappen over interlandelijke adoptie. Dat akkoord moet er voor zorgen dat er beter wordt samengewerkt. Afgelopen jaar kwam er nog een geval van adoptiefraude aan het licht met adoptiekinderen uit Congo. Lees het artikel »

​Betere screening voor adopties

op 07 december 2017 Het Laatste Nieuws
Adoptiekanalen zullen voortaan beter gescreend worden vooraleer ze groen licht krijgen van de Belgische overheden. Dat staat in een protocolakkoord dat federaal justitieminister Geens (CD&V) met de gemeenschappen heeft afgesloten.

​«Slachtoffers Bende van Nijvel kunnen nog naar voren komen»

op 07 december 2017 Metro
Slachtoffers, rechtstreeks of onrechtstreeks, van de Bende van Nijvel kunnen zich nog steeds kenbaar maken en contact opnemen met de Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden. Die oproep lanceert minister van Justitie Koen Geens (CD&V). In de jaren 80 ging men anders om met slachtoffers dan vandaag. Dat doet de vraag rijzen of alle slachtoffers zich wel gemeld hebben. De minister is bereid de wetgeving aan te passen zodat zij die nu pas naar voren komen ook geholpen kunnen worden. Hij zal dat maandag verder toelichten op een vergadering met slachtoffers, nabestaanden en het parket.

Geens: "Wat niet is kan nog komen: volgende regering kan Brusselse politiezones in regeerakkoord zetten"

op 06 december 2017 VRT NWS
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is op werkbezoek in New York en heeft daar de lokale politie bezocht. New York heeft één politiezone voor 8,5 miljoen inwoners. Brussel heeft zes zones voor 1,2 miljoen inwoners. Vandaag zou minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een fusie kunnen opleggen, maar dat staat niet in het regeerakkoord. "Wat niet in dit regeerakkoord staat, kan wel in het volgende staan", zegt Geens daarover in "De ochtend" op Radio 1. Bekijk het fragment »

Naar het recht van de toekomst

op 05 december 2017 VRG Balans
​Elke jonge jurist droomt ervan eens Minister van Justitie te worden. Die droom werd voor mij werkelijkheid. Dus ik moet zoals elk politicus en elk mens met verantwoordelijkheidszin mijn uiterste best doen om dit stukje van de wereld, de Belgische justitie beter door te geven dan ik haar gevonden heb. Een democratische rechtsstaat met mensenrechten verdient immers de grootste zorg die we kunnen geven. Lees het artikel »

​Meer solidariteit bij scheiding

op 02 december 2017 De Standaard
De regering gaf gisterochtend groen licht voor de hervorming van het huwelijksvermogensrecht. Daarbij gaat het vooral om de manier waarop een erfenis in de toekomst berekend wordt. Meer solidariteit is de kerngedachte.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...