Gerechtstolken worden sneller betaald

op 19 april 2019 Het Laatste Nieuws
Vertalers-tolken, psychiaters en andere gerechtsdeskundigen worden binnenkort veel sneller betaald voor hun diensten. Ze krijgen ook één centraal aanspreekpunt.

Revolutie bij Justitie: ‘Elke straf zal worden uitgevoerd’

op 18 april 2019 De Standaard
Het parlement roept op het nippertje straffeloosheid een halt toe. Vanaf volgend jaar leiden ook de kortste veroordelingen tot een straf, en worden gevangenisstraffen van minder dan drie jaar niet langer automatisch omgezet in elektronisch toezicht.

‘Buitenlanders hebben geen vrij spel meer bij overnames in België’

op 18 april 2019 Trends
Vanaf volgende maand hoeven ondernemers een vennootschap niet meer in rigide juridische structuren te proppen. De nieuwe vennootschapswet bevordert structuren op maat. Aandelen met meervoudig stemrecht, verankerde bestuursmandaten en bedrijven zonder kapitaal? Minister van Justitie Koen Geens verdedigt ze met verve.

Iedereen naar de cel: kan dat wel?

op 18 april 2019 Het Laatste Nieuws
Criminelen die de veroordelingen opstapelen en nooit een dag in de cel doorbrengen: het is dé frustratie van politie, rechters en slachtoffers. Met een historische wetswijziging wil het parlement dat nu een halt toeroepen: ook straffen tot 3 jaar zullen voortaan altijd in de gevangenis starten en alleen een rechter kan nog een enkelband toekennen. Maar kán dit wel, met gevangenissen die nu al uit hun voegen barsten?

Van de rechter horen dat je naar de cel moet maar tóch automatisch een enkelband krijgen? Binnenkort verleden tijd

op 18 april 2019 VRT
Wie een celstraf tot 3 jaar krijgt zal vanaf eind volgend jaar niet meer automatisch een enkelband krijgen, om de straf thuis uit te zitten. De commissie Justitie heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd. De nieuwe regeling gaat in op 1 oktober 2020.

‘Meester Chatbot’ helpt u online

op 12 april 2019 Krant van West-Vlaanderen
De balie van West-Vlaanderen pakt uit met een primeur. Op de website kan je vanaf nu in gesprek gaan met een ‘chatbot’, een geautomatiseerde gesprekspartner is dat, die u helpt om de juiste advocaat te vinden.

Hasseltse gevangenen hebben telefoon in hun cel

op 10 april 2019 Het Belang van Limburg
HASSELT Sinds dit weekend hebben alle gedetineerden van de Hasseltse gevangenis telefoon op cel. Hasselt is de eerste Vlaamse gevangenis waar het nieuwe telefoonproject wordt uitgerold. Na de herfst moet elke Belgische gevangene kunnen bellen vanuit zijn of haar cel.

“Nooit eerder werden rechters in een paardenstal gehuisvest”

op 09 april 2019 Gazet van Antwerpen
“We zijn hier met drie ministers van de Regie der Gebouwen om dit gebouw in te huldigen”, klonk het bij minister Koen Geens (CD&V). Het zegt iets over de tijd die het heeft geduurd om van de oude, beschermde rijkswachtkazerne in de Turnhoutse Warandestraat een moderne ondernemingsrechtbank te maken. In de zomer wordt het gebouw in gebruik genomen.

Na zes jaar renovatie en nieuwbouw: nieuwe handelsrechtbank opent in de zomer

op 08 april 2019 Het Laatste Nieuws
In de Warandestraat in Turnhout is het renovatie- en nieuwbouwproject afgerond van het voormalige rijkswachtgebouw. Het pand werd de voorbije zes jaar gerenoveerd en kreeg ook een nieuwe vleugel. Het geheel vormt vanaf de zomer de nieuwe ondernemingsrechtbank in Turnhout. “Dit is het sluitstuk van het traject om alle gerechtelijke diensten te centraliseren rond het Kasteel”, zegt minister Koen Geens.

Oude paardenstallen worden ondernemingsrechtbank

op 08 april 2019 RTV
De werken aan de vroegere rijkswachtkazerne in de Warandstraat in Turnhout zijn bijna afgerond. In de zomer moet de ondernemingsrechtbank verhuizen van hun kleine en verouderde bureaus in De Merodelei naar het prachtig gerenoveerde gebouw. En daarmee komt ook de laatste rechtbank op wandelafstand van het kasteel van de Hertogen van Brabant te liggen. Bekijk hier de video »

“Zo'n transitiehuis biedt gedetineerden een unieke kans om zich te bewijzen”

op 08 april 2019 Gazet van Antwerpen
Vijftien gedetineerden die hun straf bijna hebben uitgezeten, verblijven vanaf dit najaar in een gemeenschapshuis in het centrum van Mechelen. In die 'light­gevangenis' worden ze begeleid om hun kans op een geslaagde terugkeer in de samenleving te vergroten. Directe buren geven het project een kans.

Gokken mag alleen nog met ID en maximaal 500 euro per week

op 06 april 2019 Het Belang van Limburg
Wie in de toekomst op slots wil spelen in de kroeg, zal eerst zijn identiteitskaart moeten bovenhalen. De kansspelautomaten worden uitgerust met een ID-kaartlezer. Online en in casino's kan gokken tot maximum 500 euro per week.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...