Brave gevangenen maar één week op twee naar cel

op 26 juni 2017 Het Nieuwsblad
Justitieminister Koen Geens (CD&V) grijpt terug naar een eerdere noodmaatregel tegen de overbevolkte gevangenissen: 'brave' gevangenen zullen afwisselend een week in de cel en een week thuis mogen vertoeven. Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure melden dat de maatregel in mei door de voltallige regering is goedgekeurd en op 6 juli ingaat. Enkel gevangenen die al driemaal 36 uur verlof kregen en hun voorwaarden niet schonden, komen in aanmerking. Veroordeelden voor zedenfeiten of terreur en gedetineerden die een straf uitzitten van meer dan tien jaar effectief komen niet in aanmerking.

Overlast door wedkantoren aan banden gelegd

op 26 juni 2017 De Standaard
Een café kan een burgemeester sluiten, tegen een gokkantoor kan hij weinig beginnen. Daar komt verandering in.

Nieuwe wet maakt leven van mede-eigenaren gemakkelijker

op 22 juni 2017 Trends
​Als mede-eigenaar moet u afspraken maken met de andere eigenaren om het gebouw goed te beheren en te onderhouden. Dat kan soms tot problemen leiden. Maar er is goed nieuws. De regels voor mede-eigendom worden binnenkort versoepeld.

Sterrenkinderen zullen kunnen worden erkend

op 21 juni 2017 De Morgen
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trekt nog voor de zomer naar de regering met een ontwerptekst rond de naamgeving en registratie van doodgeboren kinderen. Drie vzw's voor zorg rond perinataal verlies riepen de minister met een petitie van 18.000 handtekeningen op daar werk van te maken. Kinderen die nu levenloos worden geboren, worden enkel geregistreerd in het overlijdensregister. Een geboorteakte of familienaam krijgen ze echter niet, waardoor ze juridisch gezien wel gestorven, maar nooit geboren zijn. Ouders van sterrenkinderen roept al jaren op om die dubbelzinnigheid aan te pakken.

Kopie van strafdossier in rechtbanken wordt gratis

op 17 juni 2017 Het Belang van Limburg
Vandaag hanteren de griffies van de verschillende correctionele rechtbanken, de raadkamers, hoven van beroep en kamers van inbeschuldigingstelling in ons land verschillende regels voor het inkijken van een strafdossier en het nemen van kopieën en nota's hieruit.

L’Exécutif des musulmans veut créer une fonction de « prédicatrice »

op 17 juni 2017 Le Soir
La première mosquée « libérale » d’Allemagne a été inaugurée à Berlin. En Belgique, l’Exécutif souhaite créer une fonction officielle de prédicatrice. Le ministre de la Justice soutient l’idée.

“Stilstaan is niet achteruitgaan, maar verdwijnen”

op 14 juni 2017 De Gerechtsdeurwaarder
Met de e-betekening wordt een belangrijke stap richting de digitalisering van justitie gezet. Wat verwacht u van de uitrol van dat systeem? Dubbelinterview minister van Justitie Koen Geens en Jan De Meuter, voorzitter SAM-TES

“Sexting loopt steeds vaker verkeerd af”

op 14 juni 2017 Het Nieuwsblad
Sexting, het delen van seksueel getinte foto's of berichten via bijvoorbeeld de smartphone, komt steeds vaker voor. Dat zegt Child Focus. De organisatie roept ouders en ¬scholen op om erover te praten. “Jongeren moeten beseffen wat de ¬impact kan zijn als ze zo'n foto delen.”

Geens kreeg op nauwelijks twee jaar vijf potpourri-wetten door de Kamer

op 13 juni 2017 BELGA
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft op een dikke twee jaar tijd liefst vijf grote potpourri-wetsontwerpen uitgewerkt en door het parlement gekregen. Of daar ziet het er toch naar uit. De laatste tekst met 'quick wins' voor Justitie kreeg dinsdag groen licht van de bevoegde Kamercommissie. Nog voor het zomerreces moet ook de finale goedkeuring volgen.

Wie definitief is veroordeeld, krijgt kans om zaak te heropenen

op 13 juni 2017 De Tijd
Wie in België definitief voor een misdrijf veroordeeld is, van een diefstal tot een moord, kan daar weinig aan veranderen. Het is wettelijk mogelijk om uw veroordeling te laten herzien, maar er zijn zo veel voorwaarden aan verbonden en de procedure is zo zwaar dat er amper vragen tot herziening binnenkomen. Sinds 2008 telde het Hof van Cassatie maar 29 dossiers. Slechts in drie gevallen was er een herziening van de beslissing.

Grundsteinlegung Justizgebäude Eupen

op 12 juni 2017 BRF
Hoher Besuch am Montagnachmittag in Eupen. Justizminister Koen Geens und Innenminister Jan Jambon waren höchstpersönlich ins Eupener Rathaus gekommen. Anlass war die Grundsteinlegung für das neue Justizgebäude gleich nebenan. Lees het artikel »

"Wet op de mede-eigendom zal alleen nog maar aan belang winnen"

op 11 juni 2017 CIB-magazine
Koen Geens voorspelt grootse toekomst voor het appartementsrecht. Lees het interview met CIB-magazine, magazine van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen. Lees het artikel »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...