'Hier verlang ik opnieuw naar morgen'

op 22 februari 2020 De Standaard
Terwijl het gevangenispersoneel voor de vierde vrijdag op rij staakte, schreef het nieuwe transitiehuis in Mechelen een eerste succesverhaal.

"Je voelt je weer mens": transitiehuis voor gevangenen half jaar open, eerste deelnemer weer vrij

op 18 februari 2020 VRT
Het is alweer zes maanden geleden dat het transitiehuis in Mechelen de deuren opende. Een primeur, aangezien het toen ging om het eerste transitiehuis ooit in ons land. Er leven 15 gedetineerden samen die hun straf bijna hebben uitgezeten. Ondertussen kunnen gedetineerden al terecht op twee plaatsen en op die manier voor een stuk terug deel uitmaken van de maatschappij én heeft een eerste gevangene het huis verlaten. VRT NWS sprak met één van de "deelnemers" over zijn ervaring in het huis. Bekijk hier het fragment van het Journaal »

Mijn studiogesprek in VTM Nieuws

op 16 februari 2020 VTM Nieuws
“Het is welletjes geweest met de toon op te drijven. Ik kan wel alle beweringen van Magnette weerleggen. Ik kan aanvaarden dat de PS uiteindelijk weigert, maar als de deur dan zo hard dichtgeslagen wordt... Ik had vooraf vernomen dat de partij een ‘soupape’ zou lossen, maar het is een mitraillette geworden.” Herbekijk hier mijn studiogesprek in VTM Nieuws »

Van "ezelsstamp" van Magnette (PS) tot "CD&V is niet dweil van Wetstraat": Koen Geens (CD&V) haalt bijzonder fel uit

op 16 februari 2020 Zevende Dag
"Ik had graag een iets elegantere sortie gekregen dan de ezelsstamp van vrijdagmorgen" en "CD&V is niet de dweil van de Wetstraat". Voormalige koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) heeft in "De zevende dag" bijzonder hard uitgehaald nadat Paul Magnette (PS) vlak voor het weekend een veto gesteld had voor onderhandelingen tussen zijn partij en de N-VA. Hanne Decré Herbekijk hier mijn gesprek in De Zevende Dag »

Geens pleit voor verplichte opvolging van seksuele delinquenten

op 13 februari 2020 De Standaard
Koen Geens (CD&V), minister van Justitie, heeft donderdag in de Kamer gepleit voor een verplichte opvolging van seksuele delinquenten, ook nadat zij hun straf al hebben uitgezeten. Geens reageert hiermee op de open brief die deze week werd verstuurd door de ouders van de vermoorde Julie Van Espen.

Koning Filip verlengt opdracht van Koen Geens (CD&V) met een week: "Geniet vertrouwen van alle partijen"

op 10 februari 2020 VRT
Koning Filip heeft zoals verwacht de opdracht van “koninklijk opdrachthouder” Koen Geens (CD&V) met een week verlengd. Dat heeft de vicepremier gezegd nadat hij op de middag in audiëntie was ontvangen op het paleis. Geens probeert de N-VA en PS ertoe bewegen om samen in een federale regering te stappen, al worden de andere opties opengehouden. "Ik kan zeggen dat ik op dit ogenblik het vertrouwen van alle partijen geniet om verder te zoeken naar mogelijkheden om uit deze situatie te geraken", zei Geens na de audiëntie.

Burenruzies voor dummies

op 10 februari 2020 Gazet van Antwerpen
De Kamer heeft zopas de nieuwe regels goedgekeurd die duidelijker vastleggen wat er precies onder burenhinder valt en waarvoor u dus effectief naar de rechter kan stappen. Het oude goederenrecht waaronder deze regelgeving viel, stamde nog uit de tijd van Napoleon en was volgens minister Koen Geens dringend aan een update toe. In dit goederenrecht 2.0 vindt u ook een wijziging in de regelgeving over huizen in vruchtgebruik en 3D-verkavelingen en een nieuwe definitie voor dieren. Een korte bloemlezing.

‘Bij Koen Geens moet je altijd kijken: waar zit het addertje onder het gras?’

op 08 februari 2020 De Morgen
Kan koninklijk opdrachthouder Koen Geens (62) een doorbraak forceren in de formatie? ‘Hij wil zijn plek in de geschiedenis verdienen.’ Wellicht ligt zijn eigen CD&V nog het meeste dwars. Portret van een pitbull-professor.

De Geens-factor: CD&V is terug van lang weggeweest

op 05 februari 2020 Knack
Met de aanstelling van Koen Geens als koninklijk opdrachthouder, na het optreden van Joachim Coens als co-informateur, lijkt het erop alsof de CD&V weer aan zet is. De christendemocraten boksen nog boven hun gewicht, maar stapje voor stapje doen ze weer waar ze ooit goed in waren: leiden.

20 miljoen euro, 30.000 schuldvragen en 900 betrokkenen: waarom proces rond aanslagen bijna onhaalbaar lijkt

op 03 februari 2020 VRT NWS
Het assisenproces rond de aanslagen in ons land moet starten in september 2021. Maar de organisatie daarvan is niet simpel. Met mogelijk 13 beschuldigden en 900 betrokken partijen moet het plaatsvinden op de oude NAVO-site, die nog omgebouwd moet worden. Geraamd kostenplaatje: 20 miljoen euro. Het proces zal uiteindelijk naar schatting zeker 6 maanden duren. Het proces van de eeuw is nog niet voor morgen. Bekijk hier het fragment van het Journaal »

Burenruzies niet langer beslecht met wet uit 1804

op 03 februari 2020 HLN
Een blaffende hond, een overhangende tak, een stinkende vuilniszak: het kan volstaan voor een burenruzie. Escalerende conflicten werden tot nu toe beslecht met een wet uit 1804 als algemene basis. Het nieuwe goederenrecht dat in de Kamer is goedgekeurd, garandeert geen peis en vree, maar wel een veel efficiëntere aanpak van geschillen.

Binnenkort ook Franstalige imamopleiding

op 01 februari 2020 De Morgen
Naast een Nederlandstalige imamopleiding aan de KU Leuven, die start in februari, wordt er vanaf volgend academiejaar ook een Franstalige tegenhanger georganiseerd aan de UCLouvain. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De organisatie van een universitaire opleiding voor imams in ons land was een van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016. De opleiding moet de buitenlandse invloed terugdringen. Om imam te kunnen worden, moet de kandidaat één landstaal machtig zijn en vertrouwd zijn met de waarden van de Belgische staat.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...