Vlamingen laten massaal voornaam veranderen

op 12 november 2018 Het Nieuwsblad
Al minstens 780 Vlamingen hebben sinds 1 augustus hun voornaam laten veranderen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad bij 30 Vlaamse steden en gemeenten. Een nieuwe naam aanvragen is nu veel gemakkelijker dan vroeger, en vooral: het is gratis. Het succes is zo groot dat kleinere gemeentes overwegen om toch weer geld te vragen.

Mails en sms'en bindend voor aankopen tot 3.500 euro

op 08 november 2018 Het Nieuwsblad
Voor aankopen tot 3.500 euro zal u ­binnenkort genoeg hebben aan een sms of een mail als bewijs. Dat is nu niet het geval, voor alles boven de 375 euro komt er papier bij te pas. Dat wil dus zeggen dat als iemand pakweg een tweedehandsfiets van 1.000 euro koopt op het internet en de verkoper trekt zijn staart in, dat de ­koper vandaag geen poot heeft om op te staan om zijn gelijk te halen.

Europese ministers beloven meer steun aan slachtoffers van terrorisme

op 06 november 2018 Knack
Zeven Europese ministers van Justitie, onder wie de Belgische minister Koen Geens (CD&V), hebben maandag in Parijs op een conferentie rond de strijd tegen terrorisme meer steun beloofd aan slachtoffers van terreurdaden. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring.

Gerecht krijgt toegang tot alle mogelijke geldsporen

op 31 oktober 2018 De Tijd
Het gerecht gaat alle mogelijke geldsporen die u nalaat, mogen opvragen. Dat gaat zowel over uw portefeuille bij een vermogensbeheerder, aankopen die u doet met een kredietkaart, transacties via nieuwe betaaldiensten zoals Google Pay, tot uw kleinste betaling via sms voor een parkeerticket. Openbaar aanklagers zullen dat allemaal mogen opvragen zonder dat daar toestemming van een onderzoeksrechter voor nodig is.

We leggen vaker vast wie ons mag helpen in nood

op 30 oktober 2018 Het Laatste Nieuws
Steeds meer Belgen ondertekenen een volmacht waarbij één of meerdere personen worden aangeduid om hun financiële zaken te regelen als zij daar niet meer toe in staat zijn. De notarissen registreerden in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 17.634 nieuwe zorgvolmachten, een derde meer dan een jaar geleden.

Levenloos geboren kinderen ook officieel deel van familie

op 26 oktober 2018 De Morgen
Ook levenloos geboren kinderen zullen voortaan een officiële naam en registratie bij de burgerlijke stand kunnen krijgen. Voor vele ouders is dit belangrijk om hun kind een plaats te kunnen geven in hun familie en leven.

Rechtbank van koophandel wordt ondernemingsrechtbank

op 26 oktober 2018 De Standaard
Vanaf 1 november neemt het aantal ondernemers in België fors toe. De term 'rechtbank van koophandel' verdwijnt.

​Ongehuwde koppels die huis kopen moeten nog maar één keer naar notaris

op 20 oktober 2018 Het Laatste Nieuws
Koppels die ongehuwd samenwonen en een huis kopen, konden dit al inbrengen in het gemeenschappelijk vermogen. Maar als ze er nadien voor kozen om toch te trouwen, moesten die koppels opnieuw naar de notaris om een huwelijkscontract op te stellen.

​Zakenadvocaten steunen hervorming vennootschapswet

op 20 oktober 2018 De Tijd
Vooraanstaande zakenadvocaten spreken hun steun uit voor het wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor de hervorming van de vennootschapswetgeving in ons land. De bespreking van het ontwerp begint maandag in de Kamercommissie voor handels- en economisch recht. De Raad van State heeft heel wat opmerkingen over de tekst.

​‘Minder geruzie met nieuwe regels erfrecht’

op 17 oktober 2018 Knack
Notaris Christophe Blindeman is blij met de recente hervorming van de erfenisregels.

'We hebben maar één oogopslag nodig om te weten wat er scheelt'

op 09 oktober 2018 Primo
Justitieminister Koen Geens (60) heeft een bijzondere band met zijn persoonlijke assistente Trees Van Eykeren (41). Ze staan dagelijks meer dan tien uren in contact met elkaar, dus onvermijdelijk weten ze ook heel veel van elkaar. ‘Als het echt tegenzit bel ik uiteraard mijn vrouw, maar Trees weet vaak sneller hoe ik mij voel.’

​Gepensioneerde Belgen in buitenland beter beschermd

op 09 oktober 2018 Het Nieuwsblad
Met exact 51.369 zijn ze, de land­genoten die hun oude dag in het buitenland doorbrengen. Voortaan zullen ze tijdens hun pensioen ­beter omkaderd worden als ze plots in een ziekenhuis of rusthuis belanden.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...