Geens: “Digitalisering moet prijs drukken”

op 18 oktober 2017 Het Belang van Limburg
“Situaties waar mensen in neerwaartse financiële spiralen terechtkomen, moeten worden aangepakt”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Daarom komt er een modernisering en digitalisering van de procedure voor schuldinvordering. Dat zal de kosten terugdringen en de administratieve last verminderen.”

Laatste regularisatie vuurwapens

op 14 oktober 2017 De Tijd
Wie zonder vergunning een vuurwapen bezit, krijgt begin volgend jaar een nieuwe - laatste - kans om dat te laten regulariseren. Dat heeft de ministerraad gisteren beslist. Wie nadien nog betrapt wordt met een vuurwapen zonder vergunning, riskeert een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en/of een boete van 100 tot 25.000 euro.

Geens legt gokreclame aan banden

op 14 oktober 2017 Het Laatste Nieuws
Het aantal wedkantoren moet dalen van 1.000 naar 674. Gokautomaten in cafés moeten met muntstukken werken, krijgen e-ID-lezers en er mogen ook maar vier machines meer staan. Het zijn enkele maatregelen voor de goksector die de federale ministerraad gisteren goedkeurde. Ook reclame tijdens livesportwedstrijden wordt verboden. Ervoor mag het wel, maar dan hoogstens één spotje, mét vermelding van de leeftijdsgrens en de gevaren.

Gokreclame op televisie aan banden gelegd

op 14 oktober 2017 Het Belang van Limburg
Gokken tijdens sportwedstrijden, het is booming business. Alleen al tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels op het EK voetbal vorig jaar werden bij Unibet, de grootste aanbieder van online sportweddenschappen in België, 90.000 weddenschappen per match aangegaan. De reclame voor gokwebsites nam de afgelopen jaren dan ook exponentieel toe. Tijdens sommige reclameblokken volgt de ene gokreclame na de andere.

Laatste keer amnestie voor 100.000 illegale wapens

op 13 oktober 2017 Het Nieuwsblad
Wie een wapen bezit en daarvoor geen vergunning heeft, kan dat straks regulariseren. De ministerraad beslist vandaag om een nieuwe en laatste amnestieperiode in te voeren om illegale wapens wit te wassen. Daarvan zouden er nog minstens 100.000 in omloop zijn. De nieuwe wapenwet heeft overigens nog iets in petto: voortaan zal niemand nog zonder een vergunning laders kunnen kopen. Een maatregel van ­justitieminister Koen Geens (CD&V) in de strijd tegen terrorisme.

Minister Geens lanceert campagne "Jij bent een kei" : "Luisterend oor is het allerbelangrijkste"

op 09 oktober 2017 VRT NWS
Similes, een vereniging voor familie van psychisch kwetsbare mensen, lanceert een campagne onder de slogan "Jij bent een kei". Want wie voor een familielid met psychische problemen zorgt, kan zelf ook steun gebruiken.Dat vindt ook minister van Justitie Koen Geens, die persoonlijk zijn steentje kwam bijdragen. Bekijk het fragment »

Drie keer meer klachten tegen online kinderlokkers

op 07 oktober 2017 Het Nieuwsblad
Met 106 zijn ze, de minder­jarigen die in 2016 - geflankeerd door hun ouders - naar de politie stapten om een klacht in te dienen tegen een online kinderlokker. De meeste slachtoffers van 'grooming' zijn meisjes en jonger dan 15. “De strijd ­tegen kindermisbruik, zeker ook online, is een absolute prioriteit”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Gedetineerden getrakteerd... op gangsterfilm

op 07 oktober 2017 Het Laatste Nieuws
Gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde hebben gisteren een exclusieve vertoning van Le Fidèle, de nieuwste film van Michael R. Roskam, te zien gekregen.

Minister Geens trakteert leerkrachten op koffiekoeken

op 06 oktober 2017 Het Laatste Nieuws
"Ook voor ons was het een verrassing toen we enkele dagen geleden van de minister te horen kregen dat hij op zoek was naar een school in deze omgeving en op die manier bij ons terecht kwam", zegt Liesbeth Van Hemelrijck, directrice van de Parochiale Basisschool. "Uiteindelijk zakte hij met een hoop koffiekoeken naar onze school af (lacht). Hij sloeg een praatje met onze leerkrachten, luisterde naar hun bezorgdheden en naar hun gedreven verhalen. Nadien trok Geens ook nog even naar de speelplaats, waar hij de leerlingen vroeg om hun juf of meester in het kader van de Dag van de Leerkracht een dikke zoen te geven."

Geens gaat deurwaarders strenger aanpakken

op 06 oktober 2017 Het Laatste Nieuws
Gerechtsdeurwaarders die systematisch te veel aanrekenen, die onethisch te werk gaan bij het innen van schulden of er commerciële activiteiten op nahouden, moeten harder worden aangepakt volgens Geens. Gisteren organiseerde hij een meeting met de beroepsvereniging van deurwaarders, waar hij met aandrang vroeg om een onafhankelijke ombudsman. "Mensen zouden daar bijvoorbeeld bij terechtkunnen als ze van oordeel zijn dat ze niet correct werden behandeld", legt Geens uit. Vandaag moet iemand met een klacht immers bij de deurwaarders zélf aankloppen.

Dag van de leerkracht en van de minister in Diegem

op 05 oktober 2017 Ring TV
​Vandaag wordt ook in heel Vlaanderen de internationale dag van de Leerkracht gevierd. Een ideale gelegenheid om de vele juffen en meesters die in het onderwijs aan de slag zijn, in de bloemetjes te zetten. In de Parochiale Basisschool aan de Oude Haachtsesteenweg in Diegem kwam minister van Justitie Koen Geens vandaag even langs om iedereen die in de school werkt een hart onder de riem te steken. Bekijk het fragment »

Het erfrecht wordt afgestoft

op 05 oktober 2017 Trends
Er zit wat stof op het erf- en schenkingsrecht. Die wetgeving dateert grotendeels uit de tijd van Napoleon en houdt geen rekening met nieuwe samenlevingsvormen. Veel mensen kiezen voor een andere verbintenis dan het huwelijk, en er zijn meer nieuw samengestelde gezinnen. Door de langere levensverwachting erven kinderen ook steeds later, op een moment dat ze het financieel niet meer nodig hebben. Onder impuls van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is in juli een wet aangenomen om het erf- en schenkingsrecht aan te passen aan de nieuwe realiteit.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...