Magazine Europese verkiezingen

op 01 mei 2024 Magazine
Op 9 juni trekken we naar het stemhokje voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Drie verschillende verkiezingen, drie keer stemmen, telkens voor andere kandidaten. Een geïnformeerde keuze maken voor elke lijst is een hele opgave. Zelf ben ik kandidaat voor het Europees parlement, als lijstduwer voor cd&v, het ‘onderste’ bolletje van de effectieven. Lees hier het magazine »

Afscheid Dany Verstraeten

op 07 september 2023 Opiniestukken
Met Dany Verstraeten verdwijnt één van de beste anchors ooit van het scherm. Hij ‘maakte’ VTM sedert de beginjaren tot een frisse nieuwszender die een ernstige concurrent werd voor de VRT en in het dagelijks gevecht om primeurs niet zelden het voortouw nam.

Martine Tanghe is niet meer

op 23 juli 2023 Opiniestukken
Martine Tanghe is niet meer. Toen ze haar afscheid van de VRT vierde in 2020, was ze al lang een ‘national celebrity’. Iedereen hield van haar stem, haar minzame lach, haar fijn afscheidswoord. Meer stijl gekoppeld aan inhoud vond je niet in Vlaanderen.

EU heeft geen leger die naam waardig en geen gemeenschappelijke energiepolitiek

op 15 oktober 2022 Opiniestukken
Het waren bewogen weken in de politiek. Een Septemberverklaring en een State of the Union later, is het nog altijd oorlog in Oekraïne. Zoals trouwens in Syrië, Yemen, Mali, Eritrea… Iran gaat door woelige tijden omdat de jongeren het juk van het fundamentalisme eindelijk willen afwerpen. De sub-Sahel landen zien toenemende invloed van het fundamentalisme en terroristische bewegingen. En in de hoorn van Afrika lijden 20 miljoen mensen honger, waaraan één persoon om de 48 seconden sterft. Die hongersnood lenigen kost ‘maar’ 4,4 miljard. Als je onze begrotingen leest, weet je dat 4,4 miljard voor rijke landen een habbekrats is. Het is een vreemde wereld, hij is altijd zo geweest.

Het origineel is meestal sterker dan de kopie

op 18 augustus 2022 Opiniestukken
Met de Koningskwestie (1950) en de Eenheidswet (1961) ondervond premier Gaston Eyskens op dramatische wijze dat een absolute meerderheid voor zijn unitaire CVP-PSC niet volstond, hoewel zijn regering was aangevuld met verschillende andere partijen om een breder draagvlak te vinden. In beide gevallen zouden uiteindelijk zelfs doden vallen.

Acht werven voor de zomer

op 30 mei 2022 Opiniestukken
Men wil een federaal zomerakkoord sluiten rond een zevental werven. Helaas staat de belangrijkste werf niet op de agenda: de loonfiscaliteit, maar dat vertel ik op het einde.

Politiek is geen beroep, maar een roeping

op 14 mei 2022 Opiniestukken
Je doet aan politiek in het algemeen belang. Het is zoals vele bezigheden geen beroep, maar een roeping, waarvoor de grootste onafhankelijkheid is vereist: je moet werken alsof je leven ervan afhangt, maar het gaat niet over jou. Het gaat over het belang van al je medeburgers waarvoor je je goed en snel dienstbaar wil maken, om op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk positief verschil te maken.

Abortus

op 05 mei 2022 Opiniestukken
Abortus is een heel delicaat menselijk onderwerp, waarover mannen met veel voorzichtigheid moeten spreken, dus ik wil in geen geval mijn persoonlijk standpunt opdringen. Maar het is een onderwerp dat elk rechtgeaard persoon – vooral als hij zoals ik lid is van de Commissie Justitie – nauw aan het hart ligt. In het licht van de recente Amerikaanse gebeurtenissen kan ik er nu moeilijk over zwijgen.

Zalig Paasfeest

op 16 april 2022 Opiniestukken
Ik wens U, uw familie en uw geliefden een Zalig Paasfeest. Pasen betekent voor mij: dat de leegte die de dood van een naaste veroorzaakt, niet tot wanhoop hoeft te leiden. Integendeel, uiteindelijk kan het juist omgaan met die leegte zijn geliefden brengen tot een herbevestiging van hun geloof in het leven, en een bron van toekomst worden.

Structurele overbevolking

op 07 april 2022 Opiniestukken
Gisteren was er veel te doen in de pers over de structurele overbevolking in onze gevangenissen. De overbevolking bedraagt 14% en is onder andere het gevolg van te veel geïnterneerden (500) en voorlopig gehechten (4.000).

Als spreken levensbedreigend is, is zwijgen veel eenvoudiger

op 24 maart 2022 Opiniestukken
Het vergt veel, veel moed om je standpunt bij heftige tegenspraak niet voor jezelf te houden. Het vergt heldenmoed als er een streng spreekverbod heerst. Zeker dan is zwijgen zoveel eenvoudiger omdat spreken levensbedreigend is.

Ik ben het met Macron eens

op 13 maart 2022 Opiniestukken
Macron wil absoluut een Europese defensie en ik ben het volledig eens met hem. Maar de geschiedenis kan een glimlach van ironie niet onderdrukken.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...