Het boek dat je leven kan veranderen

le jeudi 06 novembre 2014 11:52 Radio

Zijn keuze: het Verzameld Werk van Willem Elsschot en meer bepaald Tsjip.

Het boek gaat over de atypische huwelijks keuze van zijn dochter die met een katholieke Pool trouwt en een zoon baart. Zoon Jan wordt bij Elsschot: "Tsjip". Hij is vooral onder de indruk van de beschrijving van de eerste ontmoeting met zijn kleinzoon. Het moment waarop Elsschot afscheid neemt van alles en plaats ruimt voor de ontluikende roos, het nieuwe jonge leven.De Minister legt dan de link naar de heisa rond het Borms-gedicht van Elsschot en de wijze waarop de schrijver ervoor kiest om geen verzet te plegen tegen de dingen die hem ten onrechte verweten worden. Na een citaat van Dylan Thomas en het verhaal van het bezoek van Simon Carmiggelt aan zijn sterfbed concludeert de Minister: Elsschot maakte van zijn persoonlijk leven wereldliteratuur. Elsschot geeft troost op de momenten dat dit nodig is

Klik op: De Bende - Koen Geens »