Allemaal (opinie)

le samedi 22 novembre 2014 17:00 Het Belang van Limburg
Drie dagen nadat hij een agent werkonbekwaam sloeg, wordt een agressieveling vrijgelaten. Ondanks verschillende kleine veroordelingen mag een inbreker zijn activiteiten ongestoord voortzetten en de club vervoegen van kleine drugsdealers, dronken chauffeurs en machtige fraudeurs die procedurefouten of verjaring hebben genoten. Anno 2014 ervaart de burger nog altijd een groot gevoel van straffeloosheid. Geen wonder dat het lijvige VRIND-rapport de voorbije week uitwees dat amper één Vlaming op de vier vertrouwen heeft in Justitie. De federale regering en het federale parlement scoren zelfs nog slechter. Een land waarin burgers hun wetgevende, uitvoerende én rechterlijke macht wantrouwen, heeft een probleem.De nieuwe Justitieminister Koen Geens beseft dat er veel werk op de plank ligt. In een interview in deze krant verklapt hij hoe hij het imago en de werking van Justitie wil verbeteren. Dat het gerecht volgend jaar 150 miljoen euro moet besparen, bovenop de 136 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen, vindt de minister geen excuus om geen ambitie te tonen. Zo wil hij het Strafwetboek en het Wetboek van Strafvordering hervormen, en is hij vastbesloten om zittende en staande magistraten meer autonomie te geven bij de besteding van hun middelen. Dat de derde macht in dit land op haar onafhankelijkheid staat, is maar goed ook. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen rekenschap verschuldigd is aan de burger die haar volgend jaar 1,7 miljard euro toestopt.Meer en betere justitie voor minder geld, dat is het doel. En ja, we hebben dat sprookje al zo vaak gehoord. Toch geven we Koen Geens het voordeel van de twijfel. Vriend en vijand omschrijven de man als erg verstandig en pragmatisch. Hij straalt sérieux en gezag uit, en hij kent de advocatuur als zijn broekzak. Hij verkiest nuance en overleg boven provocatie en dictatuur. En met zijn 56 jaar hoeft deze politieke laatbloeier zich niet zo nodig ten koste van anderen te bewijzen. Dat hij al vier keer met de vakbonden heeft overlegd, toont alvast dat het de minister menens is om alle partners binnen Justitie tot vertrouwensvolle partners te maken. Voor een spelletje zwartepieten naar de schuldige van de vertrouwensbreuk met de burger, past hij resoluut.Of het nu om een bedrijf gaat, een overheidsinstelling, of zelfs uw gezin, overleg en vertrouwen zijn de enige ingrediënten om deze moeilijke tijden te overleven. Blijkbaar heeft niet iedereen dat begrepen. Of hoe verklaar je dat een werkgeversorganisatie er openlijk voor pleit om het sociaal overleg te reduceren tot een tête-à-tête-onderhandeling op de werkvloer? Minister Koen Geens hanteert een andere aanpak. We hopen echt dat hij in zijn opzet slaagt, simpelweg omdat we daar allemaal beter van worden. Allemaal!

Yves Lambrix