Wie zegt dat de wereld kapotgaat, kent zijn geschiedenis niet

le vendredi 16 janvier 2015 15:40 Knack


'Mijn eerste gedachte na de aanslag in Parijs?' Het is donderdagmiddag, de dag na de gruwelijke feiten, en Koen Geens zoekt een paar seconden naar de geschikte woorden. 'Dat het in de sterren geschreven stond dat zoiets zou gebeuren', zegt hij. 'Helaas. En het zal nog gebeuren. Ik wil niet panikeren, maar zulke drama's zijn spijtig genoeg onvermijdelijk. Als we er maar lessen uit trekken, anders stierven die mensen helemaal voor niets.'


Geens (56) was al advocaat en hoogleraar voor hij in 1999 achter de schermen opdook bij CD&V. Daar bleef hij jarenlang verscholen, onder meer als kabinetschef van de vorige minister-president Kris Peeters (CD&V), tot hij twee jaar geleden zijn partijgenoot Steven Vanackere verving als federaal minister van Financiën. Vandaag staat hij als minister van Justitie aan het hoofd van de Staatsveiligheid.
'Onze veiligheids- en inlichtingendiensten worden geleid door zeer bekwame mensen, die zeer goed hun werk doen', zegt hij. 'Toch blijft er altijd een gevoel van onmacht. Frankrijk is een leidinggevend land op het vlak van terrorismebestrijding. En het doelwit was reeds lang bekend, de redactie werd beveiligd en in de gaten gehouden. Toch is die aanslag op klaarlichte dag gebeurd. Dat zegt genoeg. Al moeten we ook blijven herhalen dat we veel zaken verijdelen.'

Lees het volledige interview verder Download de pdf

Joel Deceulaer

Fotot's: Saskia Vanderstichele