Staatsveiligheid zet beveiligingsagenten in als spion

le mardi 27 janvier 2015 16:45 De Standaard

De Belgische Staatsveiligheid krijgt 23 analisten extra. Opvallend is dat het niet om extra aanwervingen gaat. De agenten die nu voor de dienst persoonsbescherming werken, worden gerecycleerd en omgeschoold tot analist. Tot groot ongenoegen van de vakbonden.

De dag na de verijdelde aanslag in Verviers kondigde de regering-Michel twaalf maatregelen tegen terreur aan. Eén daarvan was de 'versterking van de analysecapaciteit van de Staatsveiligheid'. Die analisten verwerken informatie die onder meer via spionnen op de buitenposten binnenkomt. De jongste maanden ging uiteraard zeer veel aandacht naar de opvolging van (teruggekeerde) Syriëstrijders.

De Standaard vernam dat er voor de capaciteit van de analyse 23 personen bij komen. Maar dat zijn geen extra aanwervingen. Die 23 werken vandaag al voor de Staatsveiligheid, meer bepaald bij de afdeling 'close protection'. Ze staan in voor de bescherming van ministers, magistraten, buitenlandse staatshoofden en andere toplui. Die afdeling persoonsbescherming bij de Staatsveiligheid wordt nu opgedoekt. De federale politie gaat die taak en een deel van het personeel overnemen. 'De 23 inspecteurs van 'close protection' die overblijven, worden ingezet voor de analysecapaciteit', zegt de woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Volgens de vakbond Sypol, die ook bij de Staatsveiligheid is vertegenwoordigd, is die 'recyclage' onlogisch. 'Een transfer van 'close protection' naar analyse is compleet van de pot gerukt', zegt vakbondsvrouw Anne-Marie Vansichen. 'Sommige van de inspecteurs doen dat werk al vijftien jaar. Behalve tijdens hun stage hebben ze nooit iets anders gedaan dan bescherming. Het is ondoenbaar om hen dan zomaar in te schakelen bij de analisten. Dat vraagt minstens een jaar aanpassing.'

Wachten op 60 mensen extra

Voorlopig lijkt het er ook op dat er naast die 23 geen ander personeel bij komt. De Staatsveiligheid rekent nochtans op zestig mensen extra. 'Al voor de verkiezingen(in mei vorig jaar, red.) werd beloofd dat er meer geld zou worden vrijgemaakt voor het personeel', zegt Vansichen. 'We hebben daar nog niets van gezien.' Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft dat er niet zal worden bespaard op veiligheid.

Opvallend is dat de verhoging van de analysecapaciteit zo ongeveer de enige antiterreurmaatregel van de federale regering is waarover een brede consensus bestaat dat het een verstandige ingreep is. Op andere maatregelen, zoals de inzet van het leger of de regering die eenzijdig het niveau van de terreurdreiging kan verhogen, kwam al kritiek. Ook vanuit de eigen meerderheid.