Hopelijk geen nieuwe terreur nodig om maatregelen te nemen

le vendredi 30 janvier 2015 15:27 Deredactie.be

"Ik hoop dat Europa, zoals met de bankencrisissen, geen tweede crisis nodig heeft om de juiste maatregelen te nemen." Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd in de Letse hoofdstad Riga, waar hij met zijn Europese collega's overleg pleegde over de aanpak van terrorisme en de samenwerking tussen de EU-lidstaten.

Na minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren was het vandaag de beurt aan minister van Justitie Geens om in Riga informeel overleg te plegen met zijn ambtgenoten van de andere Europese lidstaten. Ook al werd er niet "gesproken over concrete maatregelen", was de vergadering toch een goede gelegenheid om van gedachten te wisselen over de aanpak van terreur en terrorisme, was na afloop te horen.

"Wat we in Brussel hebben kunnen voorkomen, is de vrucht van een intense Europese samenwerking", zei Geens. "Deze ochtend hebben we gesproken over wat de samenwerking op Europees niveau nog bij zou kunnen dragen aan de strijd tegen het terrorisme."

Die betere samenwerking zou onder meer kunnen bestaan uit een definitie van terrorisme die in alle 28 EU-landen gedeeld wordt, zodat er geen "procedurele ongelijkheid" ontstaat, zei Gilles de Kerchove, de Europese coördinator voor de strijd tegen terreur, in Riga. Geens reageerde dat de Belgische federale regering zeker oren heeft naar dat voorstel. Ze werkt dan ook aan voorstellen om de omschrijving van terrorisme uit te breiden tot "reizen met terroristische bedoelingen" en om de straffen zwaarder te maken. "Beter voorkomen dan genezen", aldus Geens.