Overleg over gegarandeerde dienstverlening

le mercredi 25 février 2015 13:29 Belga

Justitieminister Koen Geens overlegt met de vakbonden over de organisatie van een gegarandeerde dienstverlening tijdens cipiersstakingen in gevangenissen en verwacht daar eind februari de eerste resultaten van. Dat blijkt uit zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Philippe Goffin (MR).

"De gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen moet ervoor zorgen dat de rechten van de gedetineerden zoals toegang tot douches, wandeling, werk, opleiding, bezoek en dergelijke steeds gehandhaafd blijven. De situatie in sommige andere sectoren waar een gegarandeerde dienstverlening bestaat, leert dat zulks kan met respect voor het stakingsrecht. Ook in de situaties wanneer beroep gedaan wordt op politie moeten de rechten, waarop het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke behandeling de aandacht op vestigt, immers gerespecteerd worden", aldus Geens. Op 16 december 2014 werd volgens Geens met de vakorganisaties overeengekomen om een werkgroep op te richten met als onderwerp "Vertrekkend vanuit de evaluatie van het protocol 351, discussie over de gegarandeerde dienstverlening". "Die werkgroep is gestart op woensdag 14 januari 2015. Ik verwacht de eerste resultaten tegen eind februari, zonder hiermee druk te willen uitoefenen op de vakorganisaties", aldus de minister