Minister Geens belooft oplossing voor technisch probleem online goksites

le mercredi 25 février 2015 13:29 Actua TV

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erkent dat er problemen zijn met het controlesysteem dat gokverslaafden moet tegenhouden om zich in te loggen op online gokwebsites. Dat heeft de minister gezegd in antwoord op een schriftelijke vraag van senator Pol Van Den Driessche (N-VA).

Het was Tom Van Assche, student aan de hogeschool Thomas More in Mechelen, die de kat afgelopen zomer de bel aan bond. Zijn eindwerk over online gokken werd op Actua-TV bekroond met de titel "Actua-Talent 2014″, en was daarmee volgens onze professionele vakjury en de kijker thuis het beste journalistieke eindwerk onder de inzendingen.

In zijn reportage laat Tom een voormalige gokverslaafde aan het woord. Die liet zichzelf in 2008 vrijwillig op de zwarte lijst van de Kansspelcommissie plaatsen, waardoor hij zich normaal gesproken niet meer kan aanmelden op online gokwebsites. Toch bleek dit in de praktijk op geen enkele van de 42 officiële gokwebsites een probleem te zijn.

Volgens Geens ligt het zogenaamde EPIS-systeem dat de Kansspelcommissie gebruikt om spelers uit te sluiten niet aan de basis van het probleem. De minister meent dat het eerder misloopt bij de controle van online identiteiten. Het controlesysteem is immers niet structureel verbonden met het Rijksregister, waardoor uitgesloten spelers de blokkering toch zouden kunnen omzeilen. Geens benadrukt dat hij de nodige stappen gaat zetten om die verbinding toch mogelijk te maken, maar wijst er tegelijk ook op dat de budgettaire verantwoordelijkheid hiervoor bij de Kansspelcommissie zelf ligt.

Pol Van Den Driessche is tevreden dat de aanklacht van de winnende reportagemaker niet wordt genegeerd. "Hopelijk is het ICT-probleem binnenkort van de baan. Dat zou kunnen helpen om het aantal probleemgevallen te verminderen. Nogal wat gokkers kampen immers met een verslaving, vermoedelijk gaat het vandaag zelfs om meer dan 50000 mensen. Onlangs vernam ik van OCMW-verantwoordelijken tot welke drama's deze verslaving kan leiden."