Databanken politie en gevangenissen tegen eind volgende maand gekoppeld

le vendredi 27 février 2015 15:31 Belga

De databanken van de geïntegreerde politie en de gevangenissen zullen tegen eind maart aan elkaar gekoppeld zijn. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aangekondigd in de Kamer. Een en ander moet de gegevensuitwisseling rond strafuitvoering grondig versnellen.

Geens kondigde de koppeling eind vorige maand aan, nadat het federaal parket een internationaal aanhoudingsmandaat had gelanceerd tegen een jongeman uit Molenbeek die op dat moment thuiszat met een enkelband. De informatiestromen van politie en gevangenissen integreren "kan zeer snel gerealiseerd worden met een geraamde kostprijs van 200.000 euro", zei Geens toen.

De effectieve koppeling moet eind maart een feit zijn, bevestigde Geens deze week in de Kamer. De federale politie heeft al toegang tot alle gegevens uit de nieuwe gegevensbank Sidis-Suite van de griffies van de gevangenissen, antwoordde de minister op een vraag van MR-Kamerlid Philippe Goffin. Maar op een automatische koppeling is het dus nog een maand wachten.