Geens vraagt onderbrekingen controles in Brussels Justitiepaleis te vermijden

le mardi 03 mars 2015 09:00 De Morgen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft aan de vakbonden van het Veiligheidskorps en aan de Brusselse politie gevraagd om de veiligheidscontroles aan de ingang van het Justitiepaleis in Brussel "onverminderd voort te zetten". Afgelopen vrijdagnamiddag stopte het Veiligheidskorps de controles omdat er onvoldoende personeel was om de scanner te bemannen. Minister Geens vraagt nu om dergelijke onderbrekingen "ten stelligste te vermijden".

Het Veiligheidskorps in het Brusselse justitiepaleis voert sinds vrijdagmiddag geen veiligheidscontroles meer uit aan de ingang van het paleis. Waar tot vrijdagochtend alle tassen gecontroleerd werden in een scanner, moet wie het paleis binnen wil nu enkel zijn identiteitskaart voorleggen. Volgens het Veiligheidskorps is er eenvoudigweg te weinig personeel om de scanner te bemannen. De Brusselse politie heeft als reactie besloten een deel van zijn personeel terug te trekken uit het paleis.

Geens had afgelopen weekend contact genomen met vertegenwoordigers van de vakbonden en met de korpschef van de politiezone Brussel-Elsene.

Structurele aanpak

"Alle gecontacteerde personen waren het erover eens dat de situatie voldoende ernstig was om ze samen en met kracht het hoofd te bieden, en beloofden om, ieder voor zich, daartoe maximaal te zullen bijdragen", zegt Geens vandaag over het overleg. De minister van zijn kant beloofde in overleg te treden "met de andere bevoegde gezagsdragers om de veiligheidssituatie van het Poelaertpaleis structureel aan te pakken". Hij herhaalt ook dat hij bij de nakende begrotingscontrole om de middelen zal vragen die nodig zijn om het Veiligheidskorps "de nodige mankracht" te geven.