De week van Geens 16 - 22 maart

le lundi 23 mars 2015 18:16 Week van Geens

Eindelijk kon ik deze week het lang beloofde plan voor Justitie voorstellen. Het vroeg veel aandacht en voorzorg om het in primeur voor het Parlement te kunnen brengen, na het met de ministers van de Kern te hebben doorgenomen. Ik neem er dus graag de verantwoordelijkheid voor, en hoop dat er een zeker enthousiasme is om te volgen. Er was kritiek, er was lof, en er was een 'we zullen zien wat we zullen zien'. Dit zijn de normale reacties die men op een plan kan verwachten. Het is in elk geval het resultaat van maandenlang hard werk en consultatie op alle fronten.

De bedoeling is om nu zo snel mogelijk, na het debat in de commissie, voorontwerpen van wet naar de Regering en het Parlement te brengen. Dat zouden er dit jaar nog vier moeten zijn. Zo kunnen we de rechterlijke orde die zich deze week manifesteerde met een #Alarmdagjustitie-actie ontlasten, en ook de gevangenissen kunnen best wat ademruimte gebruiken. We hebben teveel procedures en regels, en daarmee heb je nog geen rechtvaardigheid, zoals je met te veel geneesmiddelen nog geen goede volksgezondheid hebt. We gaan dus verder consulteren. Ik plan een ronde van de hoofdsteden van alle provincies van het land om de juridische wereld te informeren. Hopelijk lukt dit telkens in het centraal justitiegebouw van de betrokken provincie.

De week van Geens »